Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.06.2013.

Sastanak sa predstavnikom organizacije „Međunarodna transparentnost"



Pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović sastao se sa predstavnikom programa „Odbrana i bezbednost“ organizacije „Međunarodna transparentnost Velika Britanija“, brigadnim generalom u penziji, Alanom Voldronom.

Teme razgovora bile su ocena stanja prisustva rizika od korupcije u sistemu odbrane Republike Srbije, a prema istraživanju koje je „Međunarodna transparentnost“ objavila u januaru 2013. godine i na osnovu posmatranih pokazatelja iz 2011. godine (prema kojima je Republika Srbija svrstana u grupu „D PLUS“ – država u kojima je uočen visok stepen rizika od pojave korupcije u resoru odbrane), kao i mogućnosti za saradnju Ministarstva odbrane i „Međunarodne transparetnosti“ u narednom periodu.

Zaključeno je da obe strane imaju interes za budućim istraživanjima i usavršavanjem kadra koji bi povećali sposobnost Ministarstva da unutar sistema odbrane identifikuje kritična mesta za moguće pojave oblika korupcije, organizovanog kriminala i narušavanja profesionalnog integriteta, kao i za saradnjom na razvoju mehanizama pomoću kojih bi takvi oblici nepoželjnog delovanja, u najvećoj mogućoj meri, bili suzbijani.

Preporučeno je da, kroz intenzivnu razmenu informacija, bude usaglašen nacrt sporazuma kojim će biti regulisana dugoročna saradnja Ministarstva odbrane i „Međunarodne transparentnosti“, uz moguće angažovanje partnerskih država i međunarodnih organizacija.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Uprave za strategijsko planiranje i Instituta za strategijska istraživanja Sektora za politiku odbrane MO.