Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.05.2013.

Delegacija MO i VS na Zasedanju srpsko-egipatskog Mešovitog vojnog komiteta



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, na čelu sa pomoćnikom ministra za politiku odbrane Miroslavom Jovanovićem, nalazi se u radnoj poseti Arapskoj Republici Egipat radi održavanja 7. zasedanja srpsko-egipatskog Mešovitog vojnog komiteta (MVK).

Pomoćnik ministra za politiku odbrane Jovanović sastao se sa pomoćnikom ministra odbrane Arapske Republike Egipat, general-majorom Muhamedom El Asarom. Tom prilikom je potvrđeno tradicionalno prijateljstvo ministarstava odbrane i dva naroda i razmotrena sva pitanja bilateralne vojne saradnje.

Jovanović je istakao potrebu stvaranja pravnog okvira buduće saradnje i ponovnog otvaranja egipatskog izaslanstva odbrane u Beogradu i zahvalio za razumevanje i principijelnu politiku egipatske strane u odnosu na nastojanja Republike Srbije da obezbedi suverenitet i teritorijalni integritet i mir i stabilnost za sve građane na prostoru Kosova i Metohije.

Delegacija Ministarstva odbrane informisana je o stanju i zadacima sistema odbrane u Egiptu, kao i o ulozi Oružanih snaga Egipta u ostvarivanju mira i stabilnosti u zemlji i regionu.

Tokom 7. zasedanja MVK razmotrena su sva aktuelna pitanja bilateralne vojne saradnje dve zemlje. Kopredsednik srpskog dela MVK, pomoćnik ministra Jovanović, razgovarao je tom prilikom sa generalom Emad Al Atarom, general-majorom Mohsen El Šazlijem i brigadnim generalom Salemom Abd El Rahmanom, iz Operativne uprave, kao i sa predstavnicima najznačajnijih organizacijskih sastava Oružanih snaga Egipta. Naglašeni su zajednički stavovi o potrebi intenziviranja i unapređenja odnosa u obostranom interesu, uz identifikovanje mogućih oblasti buduće saradnje.

Takođe, analizirani su rezultati rada sa posebnim akcentom na razvoj zajedničkih projekata naučno-tehničke, vojno-obrazovne, vojno-medicinske, ali i drugih oblika saradnje od obostranog interesa.

Potpisan je i Plan bilateralne vojne saradnje između ministarstava odbrane Republike Srbije i Arapske Republike Egipat za 2013. godinu.

Naredno zasedanje MVK planirano je tokom 2014. godine u Beogradu.