Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.05.2013.

Vojna saradnja sa Libijom



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Nikolić sastao se danas sa zamenikom ministra odbrane Libije za međunarodne poslove i obuku  Atohamijem Ahmedom Omarom Abuzaianom ~(Attohami Ahmed Omar Abuzayan)~.

Abuzaian predvodi visoku delegaciju Ministarstva odbrane Libije, koja je u zvaničnoj poseti Republici Srbiji sa ciljem unapređenja saradnje u oblasti odbrane sa težištem na vojnoekonomskoj, vojnoobrazovnoj i vojnomedicinskoj saradnji.

Od marta ove godine, ovo je druga zvanična poseta visokih delegacija Ministarstva odbrane Libije koje predvode zamenici ministra odbrane, što ukazuje na značaj koji libijska strana pridaje ponovnom uspostavljanju i unapređenju saradnje između dve zemlje.

Državni sekretar Nikolić je u razgovoru sa zamenikom ministra odbrane Libije naglasio da Ministarstvo odbrane Republike Srbije, u ime Vlade Republike Srbije, podržava nastup srpskih firmi u Libiji. Vlada Republike Srbije pridaje veliki značaj obnovi saradnje sa 'novom Libijom', a Ministarstvo odbrane nastoji da kroz započetu saradnju u oblasti odbrane afirmiše i druge privredne subjekte, čije bi angažovanje na obnovi Libije bilo od obostrane koristi.

Ministarstvo odbrane je zainteresovano za obnovu svih oblika saradnje u oblasti odbrane sa MO Libije, kao i da vojnoobrazovna i vojnomedicinska saradnja ne treba da zaostaju za vojnoekonomskom.

Državni sekretar Nikolić je ukazao na važnost i neophodnost potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane, kojim bi se stvorio pravni osnov za realizaciju svih oblika saradnje u oblasti odbrane u narednom periodu.

Na kraju sastanka, Nikolić je naglasio da će Ministarstvo odbrane, u skladu sa raspoloživim kapacitetima, nastojati da odgovori svim potrebama i zahtevima libijske strane.