Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.05.2013.

Sastanak sa delegacijom NATO



U Ministarstvu odbrane Republike Srbije danas je održan sastanak predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa delegacijom NATO koju je predvodio direktor Sektora za saradnju i regionalnu bezbednost Međunarodnog vojnog štaba NATO, general-major Karlos Branko. Sastankom je rukovodio general-major prof. dr Mitar Kovač, načelnik Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane.

Cilj sastanka je bio preciziranje saradnje, na strategijskom nivou, NATO i Republike Srbije kroz program Partnerstvo za mir, kao i predstavljanje NATO delegaciji dostignutog stepena reforme sistema odbrane i transformacije Vojske Srbije i planova Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama.

General-major prof. dr Mitar Kovač je naglasio da je sistem odbrane reformisan u strategijsko-doktrinarnoj, normativno-pravnoj i organizaciono-funkcionalnoj sferi, kao i da se posebna pažnja posvećuje reformi Vojske Srbije sa težištem na izgradnji funkcionalnih i operativnih sposobnosti, u skladu sa utvrđenim misijama Vojske Srbije i učešćem u multinacionalnim operacijama. Takođe, on je istakao da su preporuke i pomoć koju NATO pruža Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, u tom kontekstu, veoma važne.

Pukovnik Saša Stefanović, predstavnik Združene operativne komande Generalštaba Vojske Srbije prikazao je predstavnicima NATO trenutno angažovanje Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama, aktuelno i planirano učešće Vojske Srbije u multinacionalnim štabovima, planove Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama i najvažnije aspekte regionalne vojne saradnje koju Vojska Srbije realizuje ili planira da realizuje.

General-major Karlos Branko je posebno ukazao na sadržaj Uputstva i smernica za vojnu saradnju NATO sa Republikom Srbijom, za 2013/2014 godinu, kao i na potrebu izrade i usvajanja novog dokumenta za period 2014/2015. godina.