Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.04.2013.

Konferencija za novinare povodom predstojećeg sajma „PARTNER 2013”



Na Beogradskom sajmu danas je održana konferencija za novinare o predstojećem sajmu naoružanja i vojne opreme „PARTNER 2013”, koji će biti održan od 25. do 28. juna. Pokrovitelj te manifestacije je Ministarstvo odbrane Republike Srbije, suorganizator „Jugoimport – SDPR”, a izvršni organizator Beogradski sajam.

Na skupu su govorili pomoćnica ministra odbrane za materijalne resurse Jasminka Todorov, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane brigadni general dr Bojan Zrnić, pomoćnik generalnog direktora „Jugoimporta – SDPR” dr Nenad Miloradović i, u ime Beogradskog sajma, Mirjana Lukić.

Pomoćnica ministra odbrane je, tom prilikom, rekla da će „Partner 2013” biti mesto susreta značajnih naučnoistraživačkih i privrednih subjekata iz oblasti odbrambenih tehnologija, ali i prilika da strani i domaći proizvođači sredstava NVO postave temelje uspešne poslovno-tehničke saradnje ili unaprede već postojeće.

– Odbrambena industrija Republike Srbije vitalan je deo naše privrede jer je u kriznim godinama, ne samo za našu već i svetsku ekonomiju, postizala značajne rezultate. Planovi su nam da održimo trend rasta i sigurna sam da će i ovaj sajam omogućiti nove poslovne kontakte i kreirati nove prilike za poslovnu saradnju – istakla je Jasminka Todorov.

Ona je rekla da su Vlada Srbije i nadležna ministarstva preduzeli aktivne mere pružanja podrške odbrambenoj industriji radi razvoja njene konkurentnosti i obezbeđenja novih tržišta.

Brigadni general Zrnić je najavio koja će sredstva iz razvoja, koji finansira Ministarstvo odbrane a za potrebe Vojske Srbije, biti predstavljena na Sajmu. Tako će biti prikazana verzija sistema modularnog raketnog lansera, označenog kao projekat „morava”, koji je upotpunjen sa logističkim vozilom. Sastavni deo tog sistema je unapređena raketa „oganj” kalibra 128 milimetara. Premijerno će biti prikazan novi automatski top 30 mm i unapređen raketni sistem „bumbar” sa novim uređajem za vođenje i lansiranje.

Od izviđačkih i senzorskih sistema takođe će premijerno biti prikazan sistem za zvukometrijsko izviđanje i lokaciju položaja protivničkih artiljerijskih sistema – projekat poznat kao „hemera” i širokopojasni radio-goniometar HF opsega. Unapređena je i mobilna integrisana platforma MIP 11, a biće prikazan i kompletan sistem bespilotnih letelica "vrabac" i "pegaz".

Poseban segment biće vezan za komandno-informacione sisteme i za hardversku platformu za njihov razvoj i inplementaciju – projekat integrisanog sistema veza. Na sajmu će biti predstavljeni i terenski automobili iz zajedničkog razvoja VTI-a sa fabrikom FAP iz Priboja, kao i novo terensko vozilo iz prozivodnog programa „Zastava-kamiona”.

O predstavljanju „Jugoimporta” na sajmu govorio je dr Nenad Miloradović. On je rekao da će se i ove godine „Jugoimport” pojaviti kao integrator nastupa naše odbrambene industrije, i izložiti široku gamu njihovih proizvoda. Takođe, „Jugoimportov” izložbeni prostor biće obogaćen sa 15 složenih borbenih sistema iz njihovog razvojnog i proizvodnog programa.

Ovogodišnja manifestacija „PARTNER 2013” biće održana u halama 1 i 4 Beogradskog sajama. Hala 1 biće posvećena srpskoj odbrambenoj industriji, a hala 4 je rezervisana za inostrane izlagače.