Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.03.2013.

Obeležen Dan Vojne akademije



Povodom Dana Vojne akademije danas je u Svečanoj sali te visokoškolske vojne ustanove upriličena svečanost kojoj su prisustvovali prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, kao i predstavnici obrazovnih institucija, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, verskih zajednica, kulturnog i javnog života.

Tom prilikom, načelnik Vojne akademije general-major Mladen Vuruna uručio je ministru Vučiću Veliku plaketu Vojne akademije za ukazano poverenje i podršku toj visokoškolskoj vojnoj ustanovi.

Čestitajući praznik pripadnicima Vojne akademije, ministar Vučić je istakao da na nivou države Srbije ne postoji bolji sistem od Vojske Srbije.

- Vojna akademija nije samo deo Univerziteta odbrane, već jedan od najvažnijih delova našeg obrazovnog sistema, ustanova koja obezbeđuje najširi mogući ugled, ne samo naše vojske već i celog obrazovnog sistema. Nije slučajno, što iz mnogih zemalja u svetu svi žele da šalju svoje predstavnike, studente, mlade ljude da dođu, da se školuju ovde i da uče od najboljih profesora i nastavnika, a da istovremeno znaju da dolaze kod svojih prijatelja – naglasio je ministar Vučić poručujući kadetima i kadetkinjama da je pred njima velika uloga u budućnosti i da znanjem i obučenošću treba da pošalju poruku svima da Srbija nije na prodaju.

Prema njegovim rečima, iako je država u teškim ekonomskim uslovima pokušaće da uloži više i u vojno obrazovanje i u Vojnu akademiju, ali to će biti proces od nekoliko godina, sa vidljivim napretkom iz godine u godinu.

- Vi ste onaj deo društva koji uvek može da kaže više od nas ostalih, šta je  učinio za svoju zemlju i šta je ono što je uvek spreman da uradi za svoju zemlju – poručio je kadetima i kadetkinjama ministar Vučić.

Govoreći o značaju vojnog školstva, general Vuruna je podsetio na najznačajnije trenutke u istoriji Vojne akademije, ukazujući na to da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je rano prepoznala značaj karijernog usavršavanja oficira.

- Vojna akademija je danas jedna dinamična institucija koja živi i radi 365 dana godišnje, a 15 akreditovanih studijskih programa i četiri programa karijernog usavršavanja iz društveno-humanističkog i tehničko-tehnološkog obrazovnog naučnog polja pokrivaju školovanje studenata raznih kategorija za potrebe komandovanja i upotrebe jedinica domaće namenske industrije, upravljanja sektorom bezbednosti i odbrane i razvoja sistema odbrane – naglasio je general Vuruna dodajući da se pod krovom te kuće školuju učenici Vojne gimnazije, kadeti, budući rezervni oficiri, profesionalni oficiri, visoki državni službenici, civili, civilni studenti kao i pripadnici oružanih snaga iz mnogih zemalja.

Svečanost je bila prilika i da rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik prof. dr Miodrag Jevtić uruči priznanja najuspešnijim pripadnicima Vojne akademije, a general Vuruna diplome pripadnicima sistema odbrane koji su u prethodnoj godini stekli akademska zvanja magistra, kao i zahvalnice institucijama koje su posebno doprinele nastavnom procesu u Vojnoj akademiji.

Vojna akademija obeležava 163. godinu postojanja i svoj dan, 18. mart, u znak sećanja na isti datum iz 1850. godine, kada je knez Aleksandar Karađorđević odobrio formiranje Artiljerijske škole.

photoFOTOGALERIJA