Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.01.2013.

Obeleženo 135 godina rada Vojne bolnice u Nišu



U Nišu je danas održana svečanost povodom obeležavanja 22. januara – Dana Vojne bolnice Niš i 135 godina postojanja te zdravstvene ustanove.

Čestitajući praznik, načelnik Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane Zoran Popović je naglasio da nikad neće biti zaboravljeno angažovanje doktora i medicinskih tehničara Vojne bolnice u ratu 1999. godine i podsetio na potrebu veće internacionalne kooperacije i učešće vojnog zdravstva u mirovnim operacijama UN i EU.

Upravnik Vojne bolnice Niš, pukovnik Radiša Vitas je naglasio da je unapređenje civilno-vojne saradnje segment koji u narednom periodu zahteva značajno unapređenje, jer je Vojna bolnica uvek bila i biće deo sveukupnog zdravstvenog sistema u regionu. On je podsetio da ta ustanova u mirovnim operacijama učestvuje od 1973. godine, učešćem u misijama UN na Sinaju i u Angoli, a danas angažovanjem u Kongu, Ugandi i Somaliji.

Vojna bolnica je znak dobre saradnje dodelila plakete VMA Beograd, komandi Kopnene vojske, Klinici za kardiologiju Kliničkog centra Niš i Institutu za javno zdravlje, kao i zahvalnice većem broju institucija, preduzeća i medija, dok su najbolji u Vojnoj bolnici dobili priznanja i nagrade.

Delegacije Vojne bolnice Niš i Udruženja za negovanje slobodarskih tradicija Srbije položili su povodom praznika vence na spomenik palim tifusarima.