Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 

Kako da postanem pripadnik aktivne rezerve Vojske Srbije i šta time dobijam?



Odgovor:
Uredbom o službi u aktivnoj rezervi ("Sl. glasnik RS", br. 47/2011), propisani su opšti uslovi koje vojni obveznik mora ispunjavati, a posebni uslovi  određuju se javnim konkursom. 

Opšti uslovi su: da je državljanin Republike Srbije;  da je zdravstveno sposoban za službu u Vojsci Srbije; da mu ranije nije prestajao radni odnos zbog teže povrede dužnosti iz radnog odnosa; da je prilikom stupanja u aktivnu rezervu mlađe od 50 godina (za oficira), odnosno 40 godina (za vojnika i podoficira), osim za profesionalnog pripadnika Vojske Srbije kome je prestala profesionalna vojna služba; da nije osuđivan na kaznu zatvora od najmanje šest meseci i da se protiv njega ne vodi krivični postupak za krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti ili postupak pred vojnim disciplinskim sudom.

Za utvrđeni broj pripadnika aktivne rezerve, javni konkurs raspisuje Generalštab Vojske Srbije.

Nakon sprovedenog javnog konkursa i izbora utvrđenog broja lica koja ispunjavaju uslove iz javnog konkursa, ministar odbrane, odnosno lice koje on ovlasti, zaključuje ugovor o aktivnoj rezervi sa izabranim licima.

Ugovorom o aktivnoj rezervi uređuju se uslovi, vreme, način i poslovi za koje se angažuju, prava i obaveze za vreme izvršavanja stručnih poslova u Ministarstvu odbrane i vojnih dužnosti u Vojsci Srbije.

Raspisivanje javnog konkursa za službu u aktivnoj rezervi očekivati je u toku 2012. godine. Konkurs će biti objavljen u sredstvima javnog informisanja i na sajtu Ministarstva odbrane.