Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.07.2012.

Načelnik Generalštaba u poseti Hrvatskoj



Delegacija Vojske Srbije, koju predvodi načelnik Generalštaba general-potpukovnik Ljubiša Diković, nalazi se u službenoj poseti Republici Hrvatskoj i Oružanim snagama Republike Hrvatske.

General Diković sastao se danas sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Hrvatske general-potpukovnikom Dragom Lovrićem. Generali Diković i Lovrić razgovarali su o bilateralnoj vojnoj saradnji, vojnoj saradnji u okviru regionalnih inicijativa i o savremenim konceptima odbrane.

General Diković naglasio je da Vojska Srbije nudi svoje kapacitete za aktivnu vojnu saradnju, pre svega Centar za obuku ABHO u Kruševcu i bazu „Jug“ pored Bujanovca. On je ocenio da postoji prostor da se saradnja dodatno unapredi kroz zajedniku obuku i vežbe, razmenu iskustava u implementaciji podoficirskog kora i iz učešća u borbenim grupama Evropske unije.

Načelnik Generalštaba VS susreo se danas i sa zamenikom ministra odbrane gospođom Višnjom Tafrom. Na sastanku je razgovarano o odbrambenoj saradnji dveju zemalja, jačanju bezbednosti i stabilnosti u regionu te o učešću u multinacionalnim operacijama. Obe strane saglasile su se da bilateralnu saradnju ubuduće treba jačati na polju odbrambene industrije.

Tokom posete Hrvatskoj, general Diković sastao se i sa predsednikom Republike Hrvatske prof. dr Ivom Josipovićem.

Predsednik Josipović izrazio je zadovoljstvo što Vojska Srbije i Oružane snage Republike Hrvatske sarađuju. Činjenica da vojske sarađuju je velika i važna poruka, istakao je predsednik Josipović.

Ovo je prva zvanična poseta načelnika Generalštaba Vojske Srbije Republici Hrvatskoj. Dosadašnja saradnja između Vojske Srbije i Oružanih snaga Hrvatske najintenzivnija kada je reč o vojnoj policiji, ABHO, oblasti telekomunikacija i logistike, a iz nadležnosti Ministarstva odbrane u oblastima odnosa sa javnošću i vojnog obrazovanja.

(Fotografije: Ministarstvo odbrane RH)
photoFOTOGALERIJA