Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.07.2012.

Magazin ODBRANA u broju 164 od 15. jula donosi



Vas obavezuje naša istorija i ona predstavlja temelj na kome gradite profesiju oficira, koristeći savremena akademska dostignuća kako bi radili na očuvanju mira i stabilnosti, istakao je predsednik Tomislav Nikolić na svečanosti u Domu Narodne skupštine, na svečanost povodom završetka školovanja 1. generacije Visokih studija bezbednosti i odbrane i 55. klase Generalštabnog usavršavanja.

U intervjuu ODBRANI general-major Goran Radovanović, zamenik komandanta Združene operativne komande, ističe da je izradom standardnih operativnih procedura za postupanje u hitnim situacijama zaokružen proces komandovanja, kada je reč o upotrebi resursa Vojske, prema jedinstvenom obrascu.

Kakva su iskustva srpskih mirovnjaka iz Libana? Oni su najbolji među najboljima u svom poslu. Birani po znanju, iskustvu i sposobnostima. Cenjeni od strane pretpostavljenih i potčinjenih. Spremni da Srbiju zamene Libanom i donesu nam nova iskustva, a mnoga i da prenesu drugima. Oni su dokaz da oficiri Vojske Srbije stoje rame uz rame s kolegama iz sveta.

Leto je vreme vežbi na terenu. Drugi pontonirski bataljon bio je na Dunavu, a izviđačke jedinice Prve i Druge brigade na vežbi preživljavanja u prirodi.

Potporučnica Sandra Radovanović zauvek će pamtiti 13. jun, dan kada se suočila s noćnom morom svih pilota – ptica je uletela u motor njenog aviona prilikom poletanja, u najkritičnijoj fazi leta. Odlično je reagovala, izvela pravi podvig i bezbedno prizemljila letelicu.

Posetili smo majstora Nikolu Marovskog, mehaničara za pešadijsko oružje. Bogato iskustvo u održavanju i popravljanju svih vrsta pešadijskog oružja sticao je trideset i četiri godine, i još stiče u Prvoj brigadi. Zato i često kaže da znanja i majstorluka nikada nije na pretek, a ni na odmet.

Iz sveta - građanski rat u Siriji. To je zemlja bogate prošlosti i burne sadašnjosti. Mada njeni tragovi sežu više od četiri milenijuma unazad, geografsko određenje i demografska struktura utvrđeni su tek početkom dvadesetog veka. Sada je poprište žestokih sukoba vlasti i opozicije sa svakodnevnim žrtvama koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Rekspektabilan broj otkrivenih slučajeva jednostranog ili obostranog špijuniranja najmoćnijih zemalja ukazuje i upozorava da iza prividnog mira i kooperativnosti među državama egzistira veliki nemir i nespokoj najmoćnijih svetskih faktora.

Posle 21 godine Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ gostovao je u Sloveniji, u Maribor – koji je evropska prestonica kulture 2012. godine. Festival Lent, jedan od najvećih u Evropi i glavna bina na Dravi rezervisani su samo za najbolje, svetske izvođače. Manjifiko, Ansambl „Stanislav Binički” i muzika iz filma „Montevideo, Bog te video” – nisu izneverili očekivanja brojne publike.

U Feljtonu čitajte o osamdesetsedmogodišnjem mornaričkom veteranu Svetozaru Filipoviću, u celoj mioničkoj opštini poznatijem kao čiča Sveta, koji sa suprugom Ruškom živi u porodičnoj kući, koju je još 1934. godine u selu Brežđe sagradio njegov otac. Nemiran duh ga ne napušta ni u poznim godinama. I dalje se bavi prvom, dečačkom ljubavlju, mašinstvom i elektrikom, a brodovi, more i reke zauvek su ostali u duši. Baš kao i vreme u kojem je trebalo pokazati čast, hrabrost i dostojanstvo.

U ovom broju specijalni prilog - ARSENAL 67, sa tekstovima o savremenom naoružanju kod nas i u svetu.

ODBRANU možete kupiti na kioscima ŠTAMPE i FUTURE PLUS i u VOJNOJ KNjIZI u Vasinoj 22 u Beogradu po ceni od 100 dinara.