Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.07.2012.

Završeno školovanje oficira 58. klase Komandno-štabnog usavršavanja



Svečanost povodom završetka školovanja oficira 58. klase Komandno-štabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane održana je danas u Svečanoj sali kasarne „Banjica-2“ u Beogradu. Tom prilikom načelnik Generalštaba Vojske Srbije general - potpukovnik Ljubiša Diković, po naredbi predsednika Srbije Tomislava Nikolića, uručio je trojici najboljih oficira sablje sa posvetom, a državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Jeftić diplome o stečenom zvanju komandno-štabnog oficira.

Pozlaćenu sablju, kao prvi u rangu, dobio je major Nebojša Ristović (prosečna ocena 9,36), posrebrenu major Dejan Milenković ( prosečna ocena 9,27) , a sablju sa posvetom kapetan Vladan Parezanović (prosečna ocena 9,27).

Jednogodišnje usavršavanje pohađalo je 57 oficira Vojske Srbije, kao i četiri oficira iz oružanih snaga SAD, NR Kine i Bosne i Hercegovine.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora, profesori, porodice, starešine i kolege oficira.

Čestitajući oficirima 58. klase, general Diković je istakao da živimo u doba savremenih izazova, rizika i pretnji koji potvrđuju da se bezbednost može graditi samo kroz saradnju, razmenu iskustava i stručnog znanja.

- Naš cilj je da Vojska Srbije bude savremena, jaka, opremljena i organizovana. Ulaganjem u vojsku ulažemo u bezbednost građana Srbije i stabilnost regiona, rekao je načelnik Generalštaba i dodao da je školovanje i usavršavanje kadra preduslov za stvaranje visoko stručnih i motivisanih oficira, sposobnih da odgovore svim zadacima koji se pred njih postave.

Od komandno-štabnog oficira se očekuje, istakao je general Diković, da da pun doprinos daljem razvoju sposobnosti Vojske Srbije.

- Uveren sam da shvatate značaj usavršavanja. Otvoren vam je put za dalje napredovanje u karijeri u skladu sa vašim sposobnostima, kvalifikacijama i radom. Imajte na umu da Komandno-štabno usavršavanje nije kraj usavršavanja oficira jer je proces obrazovanja neprekidan, poručio je general Diković i rekao da oficir u savremenoj vojsci mora da odgovori duhu vremena i dostojnog uma pristupi izučavanju različitih oblasti.

Načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik Mile Jelić pozdravljajući prisutne istakao je da je sistem odbrane danas dobio još jednu odgovornu i osposobljenu generaciju komandno-štabnih oficira spremnih za visoke napore, velika iskušenja i sticanje iskustva.

- Svojim znanjem i iskustvom nezaobilazni ste i ključni deo u procesu transformacije i prilagođavanju naših oružanih snaga novim uslovima angažovanja na nacionalnom i multinacionalnom nivou. Ključni ste nosilac izgradnje operativnih sposobnosti naših komandi i jedinica, rekao je pukovnik Jelić napominjući današnjim diplomcima da će na svojim formacijskim mestima već od sutra primenjivati stečena znanja i iskustva.

U ime kolega 58. klase komandno-štabnog usavršavanja, najbolji u generaciji, major Nebojša Ristović, istakao je da Vojska Srbije danas dobila novu generaciju visoko osposobljenih oficira koji su potpuno spremni da uspešno izvrše sve zadatke koji se pred njih stave.

- Uveravam vas da smo svesni značaja, odgovornosti i vremena u kojem živimo. Da smo individualno i timski obučeni i da ćemo nastojati da naše komande i jedinice u potpunosti budu obučene i osposobljene za kvalitetno izvršavanje svih namenskih zadataka i na taj način dati svoj doprinos razvoju sistema odbrane, istakao je prvi u rangu ovogodišnjeg Komandno-štabnog usavršavanja.

Komandno–štabno usavršavanje je srednji nivo školovanja u sistemu odbrane, nakon kog su polaznici osposobljeni za komandovanje jedinicama ranga bataljona, diviziona, eskadrile, kao i štabne dužnosti u brigadama i ostale dužnosti u sistemu odbrane.

Po završetku školovanja oficiri će biti raspoređeni i obavljaće dužnosti komandanata taktičkih jedinica svog roda-službe bataljonskog nivoa, štabne dužnosti u komandama brigadnog nivoa i druge dužnosti u višim komandama Vojske Srbije i organizacionim jedinicama Ministarstva odbrane.

Osim profesora sa Vojne akademije, polaznicima su predavali ministar odbrane Dragan Šutanovac, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse mr Ilija Pilipović, savetnik premijera za energetiku u Vladi Republike Srbije Petar Škundrić, vikarni episkop Njegovo preosveštenstvo vladika Atanasije Rakita, , predsednik Parlamentarne skupštine NATO-a dr Karl A. Lamers, kao i drugi inostrani predavači.

Nastava se izvodi kroz predavanja, seminare, vežbe, konsultacije i posebne oblike nastave. Slušaoci tokom školovanja rešavaju više kompleksnih i kontrolnih taktičkih i operativnih zadataka, koji se realizuju u učionicama, kabinetima, vežbaonicama, Centru za simulacije i na komandantskim izviđanjima i putovanjima.

Osim pomenutih sadržaja za deo slušalaca 58. klase Komandno-štabnog usavršavanja u okviru Protokola o donaciji između Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije, Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške realizovano je studijsko putovanje i istorijsko-komparativna analiza operacije saveznika u Drugom svetskom ratu u Italiji, na prostoru Sicilije.

U okviru studijskih putovanja tokom stručnog usavršavanja, oficiri 58. klase obišli su mnoge jedinice i ustanove Vojske, pri čemu su imali priliku da pored upoznavanja rada naših jedinica, sagledaju i vojnostrategijske karakteristike prostora i deo privrednih i kulturno istorijskih potencijala Srbije.
photoFOTOGALERIJA