Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.07.2012.

Ansambl "Stanislav Binički" i Manjifiko na festivalu Lent u Mariboru



Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i jedan od najpoznatijih slovenačkih izvođača Robert Pešut, poznatiji kao Manjifiko, nastupili su u petak 6. jula na festivalu Lent u Mariboru. Maribor je ovogodišnja evropska prestonica kulture, pa je i ceo festival u znaku tog priznanja.

Zajednički nastup Manjifika i "Biničkog" na glavnoj bini festivala trajao je više od predviđenih sat i po jer su se izvođači vratili na bis i odsvirali još pet pesama.

Na repertoaru je bila muzika iz jednog od najgledanijih filmova srpske kinematografije "Montevideo, Bog te video", koju je slovenački muzičar komponovao i snimio sa našim ansamblom. Ansambl je nastupio pod dirigentskom palicom Pavla Medakovića i majora Igora Mitrovića.

Pred prepunim tribinama Manjifiko i "Binički" izveli su 17 pesama na koje je publika reagovala ovacijama i glasnim aplauzom. „Samo malo“, „Ča Ča Ča na Drini“, „Pastirče mlado“, „Silvia“ i „Malo gospodična“ samo su neke od pesama koje su posetioci Glavne bine mogli sa uživanjem da čuju.

Dirigent Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“ Pavle Medaković posle nastupa nije krio oduševljenje koncertom i reakcijom publike.

- Najbolja kritika i ocena da li je koncert bio uspešan je reakcija publike. Morali smo na bis da se vratimo i odsviramo još nekoliko pesama, a publika je napravila apsolutno divnu atmosferu, rekao je Medaković i naglasio da je velika stvar napraviti ovakav korak i gostovati u drugoj državi.

Do saradnje sa "Biničkim" došlo je pred snimanje muzike za film „Montevideo, Bog te video“. Manjifiko ističe da je bio oduševljen idejom da snima muziku sa vojnim orkestrom, jer to ide uz film epohalnog sadržaja.

- Zavoleli smo se ubrzo. Pomislio sam da kad već tako dobro sarađujemo zašto ne bismo nastupali po regionu. Ovo nam je bio prvi koncert i veoma sam srećan zbog toga što je ovo početak naše dalje saradnje, rekao je slovenački izvođač otkrivši nam da je u planu zajedničko snimanje muzike za drugi deo „Montevidea“.

Festival Lent je najveći međunarodni festival na otvorenom u Sloveniji i jedan od najvećih u Evropi. Održava se tokom juna i jula meseca uz raznovrstan muzički i kulturni program. Ove godine održava se na više od 20 lokacija u Mariboru.

Na poslednjoj turneji van Srbije članovi ansambla "Stanislav Binički" gostovali su upravo u Mariboru pre 21 godinu.
photoFOTOGALERIJA