Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.07.2012.

Završetak školovanja prve generacije Visokih studija bezbednosti i odbrane i 55. klase Generalštabnog usavršavanja



Svečanost povodom završetka školovanja prve generacije polaznika Visokih studija bezbednosti i odbrane i 55. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane Vojne akademije održana je danas u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

Današnjoj promociji prisustvovali su predsednik Republike Tomislav Nikolić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković, predstavnici ministarstava, verskih zajednica u Srbiji, organizacijskih celina Ministarstva odbrane i Generalštaba, kao i diplomate i izaslanici odbrane akreditovani u našoj zemlji, te porodice polaznika koje su završili najviše oblike usavršavanja u sistemu odbrane.

Visoke studije bezbednosti i odbrane pohađalo je 13 polaznika iz više državnih organa Srbije i dvojica iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine dok je Generalštabno usavršavanje završilo 36 oficira Vojske Srbije i tri oficira iz oružanih snaga Bosne i Hercegovine,

Čestitajući oficirima završetak usavršavanja, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić rekao je da su polaznici VSBO i GŠU uspešnim završetkom usavršavanja osposobljeni da daju optimalan odgovor svim bezbednosnim izazovima sa kojima se suočavaju naša država i društvo.

Polaznicima 1. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane plakete sa oznakama uručio je ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Pozdravljajući pripadnike stranih armija koji su završili školovanje zajedno sa oficirima Vojske Srbije, predsednik Nikolić je istakao da su oni dokaz da države iz kojih dolaze imaju poverenje u naše vojno školstvo i da je to pokazatelj da Vojna akademija predstavlja vodeću visokoškolsku ustanovu u okruženju.

- Srbija danas aktivno doprinosi bezbednosti i stabilnosti u regionu. Naša zemlja teži da taj doprinos ostvari uz maksimalnu saradnju sa susedima i međunarodnom zajednicom. Srbija se oduvek zalagala za miroljubivo rešavanje otvorenih pitanja poštujući pozitivno zakonodavstvo i principe međunarodnog prava, naglasio je predsednik Nikolić.

"Integracijom u evropske tokove Srbija ima priliku da napreduje u svim segmentima, a pripadnici Vojske Srbije imaju priliku da prikažu svoj kvalitet na međunarodnom planu", rekao je Nikolić, i od oficira zatražio da nastave slavnu vojnu tradiciju.

Prema njegovim rečima, razvojem vojnog školstva Srbija nastoji da oficire pripremi za ispunjavanje zadataka i vođenje vojnih misija u zemlji i inostranstvu.

"Srbija je spremna da sa drugim državama učestvuje u zajedničkom rešavanju međunarodnih problema", rekao je Nikolić, i oficirima poželeo da karijeru grade u miru. On je diplomcima ukazao da oni nastavljaju časnu vojnu istoriju i tradiciju, da ih obavezuje istorija, temelj na kojem će se graditi i raditi na izgradnji mira i stabilnosti.

Predsednik Srbije je rekao da je Vojska Srbije na prvom mestu po poverenju građana među državnim institucijama i da teži standardima najmodernijih na svetu.

Načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik Mile Jelić pozdravljajući prisutne, naglasio je da je u protekle dve godine mnogo toga urađeno na razvoju programa te ustanove.

- Odgovarajući izazovima savremenog društva naši školski programi prate moderne svetske trendove u obrazovanju. Škola nacionalne odbrane jedinstvena je obrazovna celina sa potencijalima koji mogu da zadovolje i potrebe regiona. Postali smo referentna školska ustanova u kojoj se osposobljavaju oficiri, a od ove godine i visoki državni službenici, naglasio je načelnik te ustanove i istakao da posebnu težinu tom obrazovanju daju stručni predavači iz zemlje i inostranstva.

-Biti oficir Vojske Srbije časna je i uzvišena profesija. I više od profesije. To je posvećenost otadžbini i građanima svoje zemlje. To je vojnički korak na pragu svetlosti vekovne tradicije časnih pobeda Vojske Srbije i jasna vizija budućnosti - rekao je pukovnik Jelić i dodao da biti oficir znači primenjivati stečena znanja i iskustva, znati kada i kako treba ratovati, a kada i kako graditi mir.

U ime 55. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane, obratio se najbolji oficir po rangu, potpukovnik Vangel Milkovski koji je zahvalio rodbini i prijateljima na podršci, a profesorima na korektnom odnosu i predanom radu.

- Uveravam vas da je sistem bezbednosti dobio časne, odane, stručne civilne i vojne rukovodioce i oficire, spremne da svojim bogatim radnim iskustvom i stečenim znanjima hrabro krenu u susret izazovima kreiranja bezbednijeg okruženja Republike Srbije- zaključio je prvi u rangu ovogodišnjeg Generalštabnog usavršavanja.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić uručio je oficirske sablje starešinama koje su uspešno završili školovanje u 55. klasi Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane. Najboljem u rangu – potpukovniku Vangelu Milkovskom uručena je pozlaćena sablja sa posvetom, drugorangirani, pukovnik Zoran Dragićević, dobio je posrebrenu sablju sa posvetom, a potpukovnik Nenad Sretenović oficirsku sablju sa posvetom.

Osnovni cilj usavršavanja na Visokim studijama bezbednosti i odbrane je obrazovanje i priprema polaznika za preuzimanje visokih dužnosti u sistemima nacionalne bezbednosti. Težište je bilo ispoljeno na osposobljavanju polaznika za multidisciplinarno analiziranje savremenog bezbednosnog okruženja, procenjivanje dugoročnih političko bezbednosnih trendova, razvoj elemenata politike nacionalne bezbednosti i saradnju sa drugim sistemima nacionalne bezbednosti na regionalnom i globalnom nivou.

Generalštabno usavršavanje je najviši nivo školovanja u našem sistemu odbrane, nakon kojeg su polaznici osposobljeni za planiranje i rukovođenje snagama u savremenim operacijama, i u zemlji i u inostranstvu.

Tokom vojnostručnog školovanja, oficiri su izučavali vojnu strategiju, komandovanje, rukovođenje i operatiku. Slušali su predavanja iz oblasti teorije sukoba, međunarodnih odnosa, stranih strategija i doktrina, te međunarodnog humanitarnog prava i civilno-vojnih odnosa. Predavali su im profesori Vojne akademije, ali i ministri odbrane, finansija, energetike i rudarstva, zatim, načelnik Generalštaba naše vojske, državni sekretari Ministarstva odbrane i pomoćnik ministra, te komandanti operativnih sastava Vojske. Takođe su imali priliku da slušaju predavanja visokih stranih državnika koji su bili u poseti našoj zemlji. Uz kabinetsku nastavu, polaznicima su bila organizovana i različita studijska putovanja u zemlji i inostranstvu, ali i komandantska putovanja po Srbiji.

IZJAVE POLAZNIKA VSBO I GŠU

Pukovnik Radovan Jović, jedan od trojice pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji su završili Generalštabno usavršavnje kaže da je to školovanje bitna stepenica za uspešnu karijeru svakog oficira.

- Školovanje je ostvarilo naša očekivanja. Imali smo izuzetne uslove, dobar odnos i mislim da smo napravili dobru osnovicu za dalji napredak u karijeri - rekao je pukovnik Jovović i zahvalio svim pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstva odbrane na saradnji.

Dr Igor Vukonjanski, pomoćnik ministra u Sektoru za radne odnose Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu polaznik je 1. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane. Iskustva opisuje kao dragocena.

- Na osnovu multidisciplinarnog pristupa kojim su koncipirane Visoke studije bezbednosti i odbrane, mi koji dolazimo iz civilnog sektora imali smo priliku da shvatimo stepen organizacije i složenosti državnih struktra koje se bave prostorima odbrane i bezbednosti, i da u uslovima opšte globalizacije naučimo da prepoznamo te bezbednosne rizike. Takođe, spoznali smo određene naučne i metodološke pristupe u razvoju sistema bezbednosti i odbrane što je za nas dragoceno iskustvo, istakao je Vukonjanski.
photoFOTOGALERIJA