Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.06.2012.

Porodice palih boraca u poseti Prvom centru za obuku



Tradicionalno, deseto po redu, vidovdansko druženje članova porodica palih boraca (pripadnika JNA, VJ i MUP-a) sa pripadnicima Vojske Srbije održano je u Prvom centru za obuku u Somboru. Pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane susret su organizovali Generalštab Vojske Srbije i Udruženje porodica palih boraca ratova 1990-1999. godine.

U kasarni ,,Aerodrom” na Spomen-obeležje ,,Ponosno sećanje,” koje su pripadnici Prvog centra za obuku otkrili i osveštali 24. marta 2010. godine, predstavnici Udruženja palih boraca i Vojske Srbije položili su venac.

- Vojnike ovde učimo vojničkim veštinama, ali oni stiču i znanja i iskustva o čovekoljublju i slobodoljublju. Naš moto u svakodnevnim aktivnostima je, za Srbiju uvek prvi, rekao je, između ostalog, komandant Centra potpukovnik Lazar Ostojić.

Učesnike vidovdanskih susreta u zgradi Skupštine grada primio je zamenik gradonačelnika Vasa Relić, istakavši da su Somborci tokom burne istorije dali značajan doprinos osvajanju slobode.

Pošta palim borcima odata je i kod Spomenika palim borcima od 1990. do 1999. godine u gradskom parku.

Učesnici vidovdanskog izleta posetili su manastir Kovilj, gde je služen parastos palim borcima, Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu i Banju Junaković.