Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.06.2012.

Položeni venci na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu



Povodom obeležavanja 623. godišnjice boja na Kosovu i Vidovdana, u Kruševcu su danas položeni venci i odate državne i vojne počasti kod Spomenika kosovskim junacima.

Venac je, ispred Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, položila tročlana delegacija predvođena komandantom kruševačkog garnizona pukovnikom Sinišom Kresovićem. Ispred Ministarstva rada i socijalne politike, venac je položio Negovan Stanković, državni sekretar.

Počast kosovskim junacima odala je i delegacija grada Kruševca, kao i predstavnici organizacija posvećenih negovanju tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Minutom ćutanja i intoniranjem himne Bože pravde, u izvođenju kruševačkog hora „Knez Lazar“ pred velikim brojem Kruševljana i gostiju, evocirano je sećanje na svetle tradicije srpske vojske i države.

Pre komemorativne svečanosti, gradom je prošla Litija sa delom moštiju Kneza Lazara, koje su nosili pripadnici Vojske Srbije. Molitvena kolona je krenula iz crkve Lazarice, prošla pored Spomenika, da bi završila na Bagdali, gde je, na mestu gde će uskoro započeti radovi na izgradnji novog hrama, Episkop kruševački David, osveštao krst.

Vidovdan je državni praznik koji se radno obeležava u spomen na Kosovsku bitku 1389. On, prema pravoslavnoj tradiciji, nije praznik radosti, ne igra se i ne peva, a ljudi se prisećaju palih ratnika i obilaze njihove grobove.
photoFOTOGALERIJA