Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.06.2012.

Sastanak SEDM u Sofiji



Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Milan Bjelica učestvovao je na sastanku zamenika načelnika generalštabova država članica Procesa saradnje ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope (SEDM), koji je održan danas u Sofiji.

Teme sastanka bile su revizija Strategijskog pregleda SEDM na osnovu analize rezultata ostvarenih u okviru projekata ove inicijative i koraci koji će se preduzimati radi daljeg unapređenja saradnje.

Obraćajući se učesnicima sastanka, general Bjelica rekao je da Republika Srbija ima konstruktivnu ulogu u globalnom sistemu bezbednosti, koju ostvaruje kroz saradnju i učešće u međunarodnim organizacijama i institucijama, kao i da posebnu pažnju posvećuje regionalnoj saradnji. On je podsetio da je u Srbiji održan sastanak ministara odbrane zemalja jugoistočne Evrope, u aprilu ove godine.

General Bjelica upoznao je kolege iz zemalja Jugoistočne Evrope sa angažovanjem Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije i međunarodnim vežbama. On je, takođe, istakao da je Srbija bila među prvim zemljama koje su primenile Rezoluciju Saveta bezbednosti 1325 „Uloga žena u sistemu bezbednosti“ i podržala odgovarajuće projekte i inicijative rodne ravnopravnosti.

Inicijativa za uspostavljanje Procesa saradnje ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope (SEDM) pokrenuta je na sastanku ministara odbrane u Tirani, u martu 1996. godine, a Republika Srbija postala je članica SEDM u oktobru 2009. godine. Osnovni cilj SEDM je unapređivanje razumevanja i intenziviranje političko-vojne saradnje u regionu jugoistočne Evrope, radi jačanja bezbednosti u ovom regionu Evrope.

Pored Republike Srbije, članice SEDM su SAD, Grčka, Italija, Turska, Slovenija, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Albanija, Ukrajina, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, a Gruzija i Moldavija imaju status posmatrača.