Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.06.2012.

Oficiri Vojske Srbije uspešni u misiji UN



Petorica oficira Vojske Srbije, koji su anagžovani u mirovnoj misiji UN u Libanu, uspešno obavljaju svoje dužnosti, izjavio je zamenik komandanta Združene operativne komande, general-major Goran Radovanović.

On je, posle obilaska petorice pripadnika Vojske Srbije koji su u sastavu španskog kontigenta mirovnjaka u Libanu, rekao Tanjugu i da srpski "plavi šlemovi", koji obavljaju dužnosti štabnih oficira nemaju nikakvih problema i da izvršavaju redovne zadatke.

Radovanović, koji predvodi delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, je dodao cilj posete i "sagledavanja mogućeg budućeg angažovanja naših pripadnika u ovoj veoma značajnoj misiji UN".

"Na ovom prostoru je obezbeđen mir i već duže vremena se ne uočavaju nikakvi incidenti a svi naši pripadnici su dobrog zdravlja", rekao je on u telefonskoj izjavi srpskoj nacionalnoj agenciji.

Uz obilazak baze "Miguel Servantes" u kojoj su smešteni španski mirovnjaci, delegacija srpskog sistema odbrane obišla je i istočni i zapadni sektor mirovnih snaga.

Radovanović je rekao da je razgovarao sa šefom misije i komandantom vojnih snaga, general-majorom Paolom Serom i komandantom sektora "Istok" brigadnim generalom Huliom Islom.

"Tokom prethodna dva dana obišli smo istočni i zapadni sektor, komandu UN a očekuje nas obilazak određenih tačaka na "plavoj liniji" radi sagledavanja određenih zadataka te misije", dodao je on.

U proteklom periodu srpski zvaničnici najavljivali su mogućnost višestrukog povećanja broja pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, uz korišćenje sopstvene tehnike i naoružanja u toj mirovnoj misiji.

Uz Liban, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvuju u
mirovnim operacijama UN u Kongu, Liberiji i Obali Slonovače i na Kipru.

Tanjug