Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.06.2012.

Magazin ODBRANA u broju 162 od 15. juna donosi



Na otvaranju Međunarodnog simpozijuma povodom sto godina srpskog vojnog vazduhoplovstva, komandant ViPVO general-major Ranko Živak istakao je da se 2012. može proglasiti godinom srpskog vojnog vazduhoplovstva, ali i godinom ponosa, jer je naša zemlja jedna od retkih u svetu koja obeležava tako važan jubilej.

Poseta delegacije Angole potvrda je prijateljskih odnosa dveju zemalja koji datiraju još iz vremena bivše Jugoslavije, a sada se nastavljaju u oblasti odbrane i to treba da bude stub saradnje naše dve zemlje, istakao je ministar Šutanovac u susretu sa angolskim ministrom Van Dunemom.

U intervjuu ODBRANI Vlade Divac, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, kaže da je u razgovorima sa našim olimpijcima insistirao na uživanju u igri. „Samo ako uživate u nečemu što radite, vaši rezultati mogu biti vrhunski“, kaže naš proslavljeni košarkaš.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac sa ministrom nacionalne odbrane Angole Kandidom Pereirom doš Santošom Van Dunemom svečano je pustio u rad prošireni deo za postoperativnu intenzivnu negu na Klinici za anesteziju i reanimaciju Vojnomedicinske akademije.

Na drugom forumu „To be Secure“ u Budvi učesnici su raspravljali o aktuelnim pitanjima globalne i regionalne bezbednosti, kao i izazovima ekonomske i finansijske krize.

U akciji „Očistimo Srbiju” oko 2500 vojnika i starešina Vojske Srbije uređivalo je prostore na 113 lokacija širom zemlje.

Završeno je školovanje 36. klase učenika Vojne gimnazije. U toku četvorogodišnjeg obrazovanja zabeležili su izuzetne rezultate u vannastavnim, kulturnim i sportskim delatnostima, kao što su aktivnosti na sportskim takmičenjima gradskog i republičkog nivoa, zatim smotre kulturnog stvaralaštva i učešće u radu Istraživačke stanice Petnica.

Katedra menadžmenta na Vojnoj akademiji proglašena je za najbolju. Poseban podsticaj za rad nastavnicima predstavljaju dobre ocene od kadetkinja i kadeta u procesu studentskog vrednovanja rada.

Vežbu podržanu računarskim simulacijama „Morava 2012” izvela je komanda 41. pešadijskog bataljona Četvrte brigade, uz podršku Centra za obuku putem simulacija Generalštaba Vojske Srbije. To je druga takva vežba u ovoj godini.

Komanda za obuku prva je organizacijska celina koja je iskoristila mogućnosti intraneta kako bi povezala sve svoje pripadnike i omogućila im da trenutno prate život i rad u ostalim jedinicama, u skladu s tempom koji nameću moderne tehnologije.

Interesovanje za dobrovoljno služenje vojnog roka pod oružjem onih koji su već bili u civilnoj službi, na najbolji način govori o pozitivnoj slici koju ima Vojska Srbije. Trojica mladića koji su nedavno završili specijalističku obuku potvrđuju i da je posao vojnika sve poželjnija životna profesija.

Pripadnici 1. i 2. rečnog odreda Rečne flotile nedavno su na artiljerijskom poligonu „Titel” uspešno izveli taktičku vežbu s bojevim gađanjem iz brodskog artiljerijskog naoružanja.

Inžinjerci bataljona Druge brigade iz Kraljeva potvrdili su još jednom sponu između Vojske Srbije i naroda na Pešterskoj visoravni. Ne samo što su izgradili puteve u tom kraju, već su ponašanjem na terenu razvili bliske odnose s meštanima tih multietničkih sredina. A pripadnici inžinjerijskog bataljona Treće brigade izgradili su bunar u Domu u Kulini.

Izložbu fotografija „Uspomene iz vojske“, koju je u Domu Vojske u Beogradu tokom „Noći muzeja” videlo više od 5000 ljudi, u Galeriji Narodnog muzeja u Požarevcu svečano je otvorio pukovnik mr Milivoje Pajović, načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane. Događaju je prisustvovao i gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić.

Specijalni prilog u ovom broju - ARSENAL broj 66.

ODBRANU možete kupiti na kioscima ŠTAMPE i FUTURE PLUS i u VOJNOJ KNjIZI u Vasinoj 22 u Beogradu po ceni od 100 dinara.