Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.06.2012.

Završena trilateralna vežba „Tisa 2012“



Praktičnim prikazom rešenja na spasavanju civila i imovine, danas je na šabačkom poligonu „Mačvanski partizanski odred“, završena trodnevna trilateralna vežba „Tisa 2012“.

Prema scenariju i na štabnom delu vežbe utvrđenim sekvencama, Vojska Srbije, Rumunije i Mađarske, u raznim situacijama, pomagali su civilnom stanovništvu pogođenim poplavama izazvanim izlivanjem Save.

Ocenjujući aktivnost veoma uspešnom, zamenik komandanta Kopnene vojske, brigadni general Vojin Jondić, po završetku vežbe, izrazio je zadovoljstvo što je bio u prilici da bude domaćin generalima oružanih snaga Rumunije i Mađarske.

– Posebno mi je drago što smo danas bili u prilici da vidimo spremnost i uvežbanost za izvršavanje zadataka treće misije, na čemu čestitam svim učesnicima, izjavio je general Jondić uz poruku gostima iz Rumunije i Mađarske da je Vojska Srbije spremna da nastavi sa saradnjom i da narednih godina bude dobar domaćin.

U ime komande rumunske armije, zamenik komandanta Kopnenih snaga te zemlje general-major dr Mirčea Savu pohvalio je učesnike za iskazan trud i rekao da je počastvovan prisustvom u prijateljskoj Srbiji.

– Vežba je pokazala da inžinjerci, osim što ruše, umeju i da grade i da spasavaju živote. Cilj, postavljen pre početka, u potpunosti je ispunjen, a posebno bih pohvalio napor kojim su na vežbi integrisane vojne i civilne strukture, rekao je general Mirčea, koji je kolegama poželeo uspeh u daljem radu.

Zadovoljstvo zbog učešća na vežbi „Tisa 2012“ izrazio je i visoki gost iz Mađarske brigadni general Janoš Husar, komandant Kopnene vojske srpskih severnih suseda. On je istakao da je i ranije mogao da primeti veliko znanje i obučenost koju vojske tri zemlje prezentuju poslednjih godina tokom već tradicionalnih susreta.

– Sad sam siguran da među nama postoji jako uverenje o potrebi zajedničkog rada, kako bismo bili u prilici da pomognemo jedni drugima. Lepo je videti kako se vežba razvija iz godine u godinu i kako civili i vojska nastupaju na zajedničkom zadatku, rekao je general Husar i dodao da smo zajedno na dobrom putu koji naredne godine vodi u Mađarsku, na Vežbu „Tisa 2013“, na koju je pozvao sve prisutne.

Prva dva dana trilateralne vežbe „Tisa 2012“ u Garnizonu Šabac, obeležio je štabni deo aktivnosti, tokom kojih je komanda Mešovitog bataljona odlučivala o svakoj sekvenci realizacije. U ovoj fazi učestvovalo je ukupno 50 pripadnika Vojske Srbije, 22 Vojske Mađarske i 21 pripadnik Vojske Rumunije, dok je današnjem praktičnom delu svoj doprinos dalo oko tri stotine pripadnika oružanih snaga tri zemlje i lokalnih i regionalnih civilnih struktura.

Pred mnoštvom gostiju prikazani su postupci Rečne flotile, upotreba rečnih minolovaca, patrolnih i desantno – jurišnih čamaca, amfibijskih transportera, rečnih ronilaca i skela na evakuaciji i spasavanju ugroženog stanovništva.

U ovom delu vežbe demonstrirana je i sanitetska pomoć ugroženom stanovništvu, rad formiranog mobilnog sela uz učešće pripadnika Crvenog krsta Vojvodine i Odeljenja za vanredne situacije iz Novog Sada i Šapca.

Na statičkom delu vežbe izložena su sredstva angažovana tokom vežbe kao i deo ostalih sredstava kojima raspolaže Rečna flotila Vojske Srbije.

Ovogodišnja vežba, četvrta je po redu. Ona objedinjuje iskustva iz prethodnih, održanih u Titelu (2009.), mađarskom Sentešu (2010.) i u Ramniku Vilčea u Rumuniji, prošle godine. Međunarodna vojna saradnja sa Oružanim snagama Mađarske na temu pomoći civilima započela je još ranije, 2006. godine, dok se rumunska Vojska pridružila 2009. godine.
photoFOTOGALERIJA