Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.06.2012.

U Galeriji Narodnog muzeja u Požarevcu otvorena izložba „Uspomene iz vojske“



Jedinstvenu izložbu fotografija „Uspomene iz vojske“, koju je u Domu vojske u Beogradu tokom Noći muzeja videlo više od 5000 ljudi, danas je u Galeriji Narodnog muzeja u Požarevcu svečano otvorio pukovnik Milivoje Pajović, načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane.

Događaju su, između ostalih, prisusutvovali i direktor Medija centra „Odbrana“ potpukovnik Slavoljub Marković, gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić i komentator „Politike“ i autor teksta kataloga Ljubodrag Stojadinović.

Otvarajući izložbu koja je plod uspešne saradnje Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa požarevačkim Istorijskim arhivom i Narodnim muzejom, pukovnik Pajović je rekao da uspomene iz vojske nisu samo nevešte tetovaže na podlakticama, sa imenima sada već egzotičnih gradova Pula, Vrhnika, Konjic, Novo Mesto ili Đevđelija.

– To nisu samo ni montirane kičaste fotografije sa likom mladog rumenog regruta sa retkim mustaćima i docrtanim i dofarbanim ružama ispod kravate i iznad obaveznog naziva foto radnje, niti samo sećanja na stražu, stalnu vojničku želju za snom, za repetom, za skraćenjem roka i odsustvima, izlaskom u grad ili pismom - rekao je načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, koji je donedavno obavljao dužnost komandanta požarevačkog garnizona.

U naglašeno literarnom tonu, pozdravljen aplauzom, on je potvrdio da uspomene iz vojske jesu - najlepša katkad, setna sećanja na mladost snagu i podvig muškarca koji iz iskrenog uverenja ali i po zakonu, ispunjava zavet, oduženje duga otadžbini.

Direktor Medija centra "Odbrana" potpukovnik Slavoljub Marković istakao je da je Požarevac grad sa dugom vojničkom tradicijom, te da je ovaj događaj samo logični nastavak saradnje sa ovim gradom, započete u martu, izložbom vojnih filmskih plakata.

Govoreći o izložbi komentator „Politike“ i autor teksta kataloga Ljubodrag Stojadinović rekao je da ona predstavlja muzej nostalgije u kome može da se vidi deo srpske vojničke istorije. Prema njegovim rečima postavka je dragocena jer se na ovaj način čuvaju uspomene na prošlost i lica koji se deo naše istorije.

Originalnu postavku, autora Zorana Živkovića, koja će u Galeriji Narodnog muzeja Požarevca, biti otvorena do 28. juna, čine motivi iz vojničkih dana koji na duhovit i nostalgičan način oslikavaju vreme u kojem su nastali, ponos vojnika na taj period života, kao i kreativnost lokalnih fotografa.

Izložba obuhvata stotinak fotografija a posetiocima je, baš kao i u Noći muzeja omogućeno da fotoaparatima ovekoveče svoju „uspomenu iz vojske“ na način kako su to radili stari fotografi koristeći foto-panoe.
photoFOTOGALERIJA