Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.05.2012.

Magazin ODBRANA u broju 159 od 1. maja donosi



Specijalni prilog
Ministarstvo odbrane 2008-2012
– REFORMA, SNAGA I SARADNjA
[PDF]

Obeležen je Dan Vojske Srbije – 23. april. Vojska treba da bude oslonac zemlji u spoljnoj politici, poželjan partner prijateljskim zemljama i ponos svih građana Srbije – istakao je ministar odbrane Dragan Šutanovac na centralnoj svečanosti u Leskovcu. Posebno je čestitao praznik pripadnicima naše vojske koji ovaj dan slave daleko od svojih kuća, u mirovnim misijama.

Na svečanom prijemu povodom Dana vojske u Domu Garde na Topčideru ministar Šutanovac je istakao da su svi zadaci koji su postavljeni u godini za nama ispunjeni i da je siguran da će Vojska Srbije nastaviti da bude na nivou koji je neophodan za ispunjavanje sve tri misije.

Povodom Dana Vojske Srbije ministar odbrane uručio je odlikovanja – vojne spomen-medalje pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju je predvodio ministar Šutanovac, posetila je naše mirovnjake u multinacionalnoj operaciji na Kipru.

U intervjuu ODBRANI general-major dr Danko Jovanović, načelnik Uprave za logistiku kaže da u Vojsci nema dana bez logistike. Da bi bila optimalna i efikasnija, da manje košta, godinama unazad pomažu joj mnoge naučne discipline. Trudimo se da budemo društveno odgovorni i racionalni, a da nijedan zadatak Vojske ne bude zbog logistike doveden u pitanje. Zato logistika mora da se razume. Bez toga rukovodioci mogu da dođu u problem, postavljajući više zahteva nego što se može realizovati ili da to bude mnogo skuplje nego što bi trebalo. U trenutnoj ekonomskoj situaciji vrlo je bitno da budemo racionalni i štedljivi.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković sa saradnicima posetili su Holding kompaniju „Krušik” u Valjevu i obišli Drugi centar za obuku u tom gradu.

Ministar odbrane je 25. aprila obišao i Tehnički remontni zavod i kompaniju „Sloboda” u Čačku. Uručio je ključeve šest stanova aktivnim i penzionisanim pripadnicima sistema odbrane u tom gradu.

Na Vojnoj akademiji predstavljen je projekat izgradnje prve atletske dvorane u našoj zemlji, koja će se i nalaziti na prostoru te ustanove. Prostiraće se na 7.200 kvadratnih metara, imaće četiri kružne staze i osam unutrašnjih u pravcu od 60 metara.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac i gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević, presecanjem vrpce, svečano su pustili u rad Slobodnu industrijsku zonu Smederevo.

Zahvaljujući pažljivom planiranju i izvršavanju planova, timskom radu i promociji odbrambene industrije van granica naše zemlje, ona doživljava procvat koji se najbolje ogleda u tome da je ove godine dostignuta vrednost izvezene robe 286 miliona evra, što je do sada najveći razvoj u istoriji srpske odbrambene industrije – naveo je ministar Šutanovac tokom obilaska užičke fabrike "Prvi partizan".

Na Majurskoj adi planiramo veliku vojnu bazu po ugledu na bazu "Jug", koja bi bila moderna i najvažnija za ovaj deo Srbije i imala bi zimovnik za vojne brodove – najavio je ministar odbrane tokom akcije "Otvoreni dan" u Rečnoj flotili, u Novom Sadu.

Vojnoobaveštajna agencija Ministarstva odbrane, koja 6. maja obeležava Dan ustanove, baštini tradicije i iskustva više od devet decenija duge istorije organizovane vojnoobaveštajne delatnosti u Srbiji. Direktor brigadni general Dragan Vladisavljević ističe da uprkos dramatičnim istorijskim okolnostima i promenama, osnovni zadatak Agencije ostaje nepromenjen i obuhvata zaštitu bezbednosti države, ali i društva u celini od spoljnih pretnji. Iako je napredak država Zapadnog Balkana, ostvaren u integracionim procesima, doprineo postepenom smanjenju konvencionalnih, došlo je do povećanja značaja asimetričnih pretnji, među kojima su najznačajnije ekstremizam, organizovani kriminal i pojedini oblici terorizma.

Ključeve novoizgrađenih 77 stanova u Drugoj mesnoj zajednici Bežanijska kosa, u ulici Peđe Milosavljevića 26, 28 i 32, uručio je pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije ministar odbrane.

Institut za strategijska istraživanja učestvovaće na međunarodnoj konferencija o integraciji i zajedničkoj bezbednosnoj politici. Očekuje se da će rezultati projekta „Bezbednosni i odbrambeni aspekti priključenja Republike Srbije Evropskoj uniji” biti osnova pregovaračke pozicije naše zemlje sa Unijom u poglavlju 31 o spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici.

Kadeti 133. klase VA, smer avijacije, Miloš Janković, Miloš Milutinović, Dino Antunović, Milan Stojanović, Darijan Militar i Radovan Žunić, završne semestre provode u 890. mešovitoj helikopterskoj eskadrili „pegazi”, obučavajući se za pilote helikoptera.

Put od profesionalnog vojnika do profesionalnog podoficira, i to u crvenim beretkama, nije nimalo lako preći. A svako od dostignuća na toj profesionalnoj i životnoj maršruti, ambicioznom čoveku predstavlja samo početak nove etape. Vodnik Gabor Urban je taj put uspešno savladao.

Pripadnici vojske učestvovali su na 25. beogradskom maratonu i ostvarili zapažene rezultate.

ODBRANU možete kupiti na kioscima ŠTAMPE i FUTURE PLUS i u VOJNOJ KNjIZI u Vasinoj 22 u Beogradu po ceni od 100 dinara.