Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.04.2012.

Potpisan sporazum o konverziji aerodroma „Morava“



Ministar odbrane Dragan Šutanovac i ambasador Republike Turske u našoj zemlji Ali Riza Čolak potpisali su danas Sporazum za finansiranje Projekta konverzije dela aerodroma „Morava“ u Lađevcima. Vrednost donacije je deset miliona evra.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković i gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović.

Tom prilikom, ministar Šutanovac je naglasio da zahvaljujući Republici Turskoj sistem odbrane dobija moderan aerodrom, ali i da će oko dva miliona građana, koji žive u blizini aerodroma, imati priliku da putuju u svet i da dočekuju goste na savremen način.

Konverzija aerodroma sa zgradom kontrole leta koštala je 25 miliona evra. Pored Turske, u njegovoj obnovi finansijski su učestvovali i Ministarstvo odbrane Republike Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova, Agencija za kontrolu leta Srbije i Aerodrom Beograd.

- Aerodrom „Morava“ vlasništvo je Ministarstva odbrane i Republike Srbije što je za sve nas velika dobit. Nadam se da ćete već ovog leta imati priliku da putujete sa tog aerodroma, poručio je ministar odbrane.

Ambasador Republike Turske izjavio je da je taj projekat simbol prijateljstva Srbije i Turske i da će stanovništvu južnog dela naše države biti znatno olakšano putovanje u zemlje sveta.

- Uveren sam da će se ovaj projekat nastaviti i da će u narednom periodu biti mnogo više turskih investicija u Srbiji, poručio je ambasador Ali Riza Čolak.

Gradonačelnik Kraljeva istakao je da je Aerodrom „Morava“ generator razvoja čitave regije, ne samo industrijsko-poslovnog već i otvorenog prijateljstva sa svim narodima.

Vlada Srbije je u avgustu 2010. donela zaključak o usvajanju investicionog programa za prevođenje aerodroma Lađevci, sada aerodroma "Morava", iz vojnog u mešoviti aerodrom. Reč je o trećem aerodromu u Srbiji, posle beogradskog i niškog, sa međunarodnim karakteristikama.
photoFOTOGALERIJA