Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.04.2012.

Razmena iskustava u oblasti profesionalizacije oružanih snaga



U poseti Sektoru za ljudske resurse Ministarstva odbrane 25 i 26. aprila, boravila je delegacija Ministarstva odbrane Republike Bugarske koju su činili pukovnik Bojko Nikolov, načelnik Odeljenja analize i politike kadra Direkcije za upravljanje ljudskim resursima i pukovnik Velimir Angelov, načelnik Odeljenja popune vojnim licima Direkcije za upravljanje ljudskim resursima.

Cilj posete je bio razmena iskustava iz oblasti profesionalizacije, sagledavanje specifičnosti i iskustava u profesionalizaciji bugarskih oružanih snaga, kao i prezentacija dostignuća i iskustava iz navedene oblasti.

Zvanični stručni razgovori su održani 26. aprila u Maloj ratnoj sali starog Generalštaba. Razgovorima je prisustvovao i izaslanik odbrane Bugarske u Srbiji, potpukovnik Emil Šipočki.

Načelnik Uprave za obaveze odbrane, pukovnik Dragosav Lacković upoznao je članove bugarske delegacije sa procesom profesionalizacije Vojske Srbije, izradom i usvajanjem normativno-pravne regulative, kao osnovnom pretpostavkom za izgradnju profesionalne vojske, iskustvima u realizaciji projekta dobrovoljnog služenja vojnog roka, kao i o projektu aktivne i pasivne rezerve.

O profesionalizaciji oružanih snaga Bugarske, njihovim dosadašnjim iskustvima, stanju popune jedinica profesionalnim vojnicima, odzivu na konkurs za prijem u profesionalnu vojnu službu u svojstvu vojnika, normativnom uređenju aktivne i pasivne rezerve, iskustvima i problemima govorili su pukovnici Bojko Nikolov i Velimir Angelov.

Na kraju razgovora, bugarsku delegaciju, izaslanika odbrane R. Bugarske i učesnike rasprave iz MO i VS, pozdravio je i zastupnik pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse general-major Slađan Đorđević. On je tom prilikom istakao da je Sektor za ljudske resurse Ministarstva odbrane jedan od glavnih nosilaca realizacije zadataka u profesionalizaciji Vojske Srbije i ukazao na značaj saradnje Ministarstva odbrane Srbije i Bugarske.