Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.04.2012.

Poseta fabrici „Prvi partizan“ u Užicu



Ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba general-potpukovnik Ljubiša Diković sa saradnicima obišli su danas proizvodne pogone fabrike „Prvi partizan“ u Užicu.

Na početku posete ministar je razgovarao sa rukovodstvom fabrike i generalnim direktorom Dobrosavom Andrićem kao i gradonačelnikom Užica Jovanom Markovićem. Posle sastanka ministar je obišao pogon za proizvodnju pištoljske i revolverske municije i postavio kamen temeljac za novi pogon.

Tom prilikom ministar odbrane rekao je da zahvaljujući pažljivom planiranju i izvršenju planova, timskom radu i promociji odbrambene industrije van granica naše zemlje, ona doživljava procvat koji se najbolje ogleda u tome da je ove godine dostignuta vrednost izvezene robe 286 miliona evra, što je do sada najveći razvoj u istoriji srpske odbrambene industrije.

- Jedan od najvažnijih segmenata naše industrije svakako je “Prvi partizan“ Užice, sama činjenica da je ova fabrika za četiri godine duplirala svoju proizvodnju, da je prošle godine izvezla 41 milion dolara, a da ove godine ima ugovorene poslove u vrednosti od 60 miliona dolara govori o tome da ta fabrika ima izuzetno važnu perspektivu, rekao je ministar i dodao da je danas postavljen kamen temeljac i za otvaranje novih radnih mesta i novih pogona.

On je takođe naglasio da je važno nastaviti promociju naše odbrambene industrije jer se veliki procenat proizvodnih kapaciteta izvozi u zemlje zapadnog tržišta, a to je bitno sa aspekta pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, i istakao bitnost pregovora za učlanjenje u Evropsku odbrambenu agenciju u kojoj postoje fondovi za istraživanje i razvoj naoružanja vojne opreme.


Govoreći o saradnji Užica i Ministarstva odbrane, ministar je istakao da je ta institucija podržala sve projekte koje je lokalna samouprava grada Užica ponudila, uključujući i korišćenje kasarne i Doma Vojske kao i dalji razvoj aerodroma Ponikve.

Generalni direktor fabrike „Prvi partizan“ izrazio je očekivanje da će timskim radom već sledeće godine iseliti čauru i zrno na novu lokaciju, kao i planove da će 2013. godine biti postavljen kamen temeljac za novu fabriku za kompletiranje municije na tim prostorima. Dobrosav Andrić takođe je, uz zahvalnost na dosadašnjoj pomoći, rekao da od Ministarstva odbrane i dalje očekuju pomoć za ukupnu realizaciju projekata.

Gradonačelnik Užica naveo je uspehe te fabrike prethodnih godina kao uspehe lokalne samouprave, a današnje postavljanje kamena temeljca kao ostvarenje višedecenijskog sna svih zaposlenih.
photoFOTOGALERIJA