Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.04.2012.

Slušaoci Škole nacionalne odbrane na studijskom putovanju na Siciliji



Grupa slušalaca 55. klase Generalštabnog i 58. klase Komandnoštabnog usavršavanja i predavača Škole nacionalne odbrane počela je četvorodnevno studijsko putovanje po Siciliji, čiji je cilj proučavanje savezničke združene operacije "Haski" koja je počela iskrcavanjem snaga na Siciliji 9. jula 1943. godine.

Prema rečima pukovnika Marka Zelenovića, načelnika Generalštabnog usavršavanja ŠNO, izučavanje te operacije značajno je zbog upoređivanja iskustava iz ondašnjih i aktuelnih multinacionalnih združenih operacija i analiza koje polaznici Škole nacionalne odbrane sprovode tokom usavršavanja za najviše vojne dužnosti. Osnovni cilj ovakvih aktivnosti je uspostavljanje veze između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti sa aspekta što uspešnijeg planiranja, organizovanja i izvođenja operacija.

Stručni konsultant tokom studijskog boravka je dr Nil Bar, profesor vojne istorije na londonskom Kraljevskom koledžu, specijalista upravo za borbe u Mediteranu tokom Drugog svetskog rata. On je u uvodnom obraćanju istakao da će interaktivni metod rada doprineti plodotvornoj razmeni mišljenja kako o planiranju upotrebe snaga i umeću izvođenja pomenute operacije, tako i za podsticaj aktuelnog i budućeg razmišljanja o strategijskim aspektima rukovođenja i komandovanja.

Ovo studijsko putovanje deo je šireg, dvogodišnjeg projekta u okviru trilateralne saradnje ministarstava odbrane Srbije, Norveške i Velike Britanije, tokom čije realizacije se primenjuju različiti oblici edukacije oficira Vojske Srbije koji se usavršavaju na Generalštabnom i Komandnoštabnom nivou, a od skora i na Visokim studijama bezbednosti i odbrane.

Sa ovom grupom oficira u Italiji su i predstavnici zemalja donatora, vojni izaslanik Velike Britanije u Srbiji pukovnik Vilijem Inliš i Ingjerd Kroken, predstavnica Ministarstva odbrane Norveške.

Poslednjeg dana studijskog boravka, na analizama savremenih multinacionalnih operacija polaznicima Škole nacionalne odbrane pridružiće se eksperti iz Glavnog štaba NATO iz Brisela i Ministarstva odbrane Velike Britanije.