Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.04.2012.

Obeležen Dan „Kobri“



U kasarni „General Jovan Mišković“ na Banjici danas je obeležen Dan Bataljona vojne policije (specijalne namene) “Kobre“ - 14.april. Ovaj datum obeležava se u znak sećanja na dan kada je 1978. formirano Odeljenje za protivteroristička dejstva 282. bataljona vojne policije - prva protivteroristička jedinica naše Vojske.

Proslavi su prisustvovali ministar odbrane Dragan Šutanovac, ministarka pravde u Vladi Srbije Snežana Malović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković, državni sekretari u Ministarstvu odbrane, pomoćnici ministra, pripadnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tom prilikom prikazane su radne tačke bataljona Vojne policije specijalne namene „Kobra“, taktičko-tehnički zbor, primenjeno borenje i obezbeđenje ličnosti.

Ministar odbrane izrazio je zadovoljstvo što je danas sa pripadnicima „Kobri“ jer sa njima sarađuje od prvog dana stupanja na dužnost.

- Nije nam bila ideja da dođemo i vidimo vašu pokaznu vežbu, već da sa vama razgovaramo i čujemo šta je neophodno da biste obavljali vaš posao u savremenom svetu kada je sukob, između onih koji krše zakon i onih koji prave i sprovode zakon, takav da je svakog dana neophodno napredovati, ne samo fizički nego i tehničko-tehnološki, izjavio je ministar Šutanovac i dodao da ta vrsta posla iziskuje investicije imajući u vidu da taj bataljon obezbeđuje najviše državno rukovodstvo i samim tim ima najveći stepen odgovornosti.

- Sa aspekta trenutka u kome se država na najsveobuhvatniji, do sada verovatno neviđen način, bori protiv organizovanog kriminala nije slučajno što je danas sa nama ministarka pravde i što je vi obezbeđujete, jer danas u Srbiji postoje oni koji žele da ugroze živote ljudi koji se bore protiv kriminala, rekao je ministar i dodao da „Kobre“ pored njega i načelnika Generalštaba, obezbeđuju i ministarku pravde što govori o poverenju u tu jedinicu.

Ministar Šutanovac takođe je napomenuo da je upoznat sa problemima Bataljona specijalne namene, ali i da je svestan činjenice da je budžet predviđen za sistem odbrane manji nego 2008. godine.

- Zahvaljujući odgovornom planiranju verujem da možemo da napravimo veliki napredak u vašoj jedinici i Vojnoj policiji koja izvršava velike i složene zadatke u sadašnjosti i koja će ih izvršavati u vremenu koje je pred nama. Drago mi je da su sa nama danas ovde i penzioneri vaše jedinice. Mislim da je za takvu jedinicu neophodno prijateljstvo koje će trajati ne samo koliko traje radni vek veći znatno duže, rekao je ministar i naglasio da oni mogu doprineti razmeni iskustava, dobijanju važnih informacija i preneti znanja mladim ljudima koji pristupaju jedinici.

Čestitajući praznik, ministar odbrane naglasio je pripadnicima bataljona VP s/n „Kobre“ da je veoma važno da daju maksimum, budu sve vreme budni i poštuju procedure, budu inovativni kada je to neophodno, a da u isto vreme budu svesni da živimo u vremenu u kome ne znamo kada može doći do problema.

Komandant bVP s/n „Kobre“ potpukovnik Viktor Dobrić uručio je poklon ministru odbrane u znak zahvalnosti za dosadašnju saradnju.

- Jedinica je sve postavljene zadatke izvršavala profesionalno i odgovorno i namera nam je da i u narednom periodu svojim radom i zalaganjem ostanemo ono što smo uvek i bili, ponos Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, rekao je potpukovnik Dobrić i obrazložio da je bataljon VP s/n „Kobre“ jedinica sa tradicijom dugom 34 godine i da je to najstarija protivteroristička jedinica u zemlji i okruženju.

„Kobre“ su elitna jedinica naše vojske direktno potčinjena Upravi vojne policije koja izvršava najodgovornije zadatke iz domena bezbednosne zaštite najvažnijih državnih i vojnih rukovodilaca, obezbeđuje strane državne i vojne delegacije, obavlja poslove protivdiverzione zaštite određenih lica i ostale vojnopolicijske zadatke.
photoFOTOGALERIJA