Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.04.2012.

Izložba „Vojne puške velikog kalibra“ u Batočini



Državni sekretar Ministarstva odbrane Igor Jovičić otvorio je izložbu Vojnog muzeja iz Beograda „Vojne puške velikog kalibra“ u Kulturno-turističkom centru „Dositej Obradović“ u Batočini. Postavka je deo je manifestacije „U susret novom Danu Vojske Srbije“.

Izložbi su prisustvovali pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse general-major Slađan Đorđević, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predsednik opštine Batočina Radiša Milošević, direktorka Centra „Dositej Obradović“ Jasmina Mladenović, kustos Vojnog muzeja iz Beograda i autor izložbe Vuk Obradović kao i brojni posetioci.

Otvarajući izložbu, državni sekretar istakao je da reprezentativna postavka Vojnog muzeja pruža izuzetnu priliku da se upoznamo s kolekcijom vojnih pušaka, koje su, svaka na svoj način, simbolizovale prethodna vremena.

- U okviru manifestacije „U susret novom Danu Vojske Srbije“ vraćamo se na istorijske događaje iz 1815. godine kada je doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka, na čelu s knezom Milošem Obrenovićem, što je bilo značajno za budući razvoj državnosti Srbije. Ustanak je ostao upamćen po svojoj simbolici i vremenu koje je odražavalo ponos, hrabrost i veru srpskog naroda u stvaranju savremene države - rekao je državni sekretar.

Takođe je dodao da mlađa generacija ima odgovoran posao da pruži maksimalan doprinos daljem razvoju i prosperitetu Srbije, kao države srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive, zasnovanoj na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama, kao i pripadnosti evropskim principima i vrednostima.

- Ovo je poruka iz slobodarske Šumadije i Batočine, grada koji se nalazi na magistralnom koridoru 10, spoju krajnjih delova severne i južne Evrope. Ništa jednoznačnije od toga gde se nalazimo ne može da nam ukaže na to koje civilizacijske i kulturološke vrednosti kao država i društvo treba da čuvamo i razvijamo - poručio je Igor Jovičić.

Direktorka Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“ Jasmina Mladenović rekla je da je ta ustanova na putu da postane mali „hram kulture“ i da je izložba veliki doprinos ka ostvarenju tog cilja.

Vojni muzej iz Beograda u stalnoj postavci i depoima čuva veliki broj zanimljivih i važnih predmeta iz vojne istorije, istorije naoružanja i vojne opreme. Među njima najveću pažnju privlače moćne puške velikog kalibra.

Posetioci izložbe u Batočini mogu videti bedemske puške iz ere crnog baruta, protivtenkovske puške iz Drugog svetskog rata i savremene snajperske puške. Cilj postavke „Vojne puške velikog kalibra“ jeste da prikaže razvoj takve vrste naoružanja od 16. veka do danas. Izložba je otvorena do 17. aprila.
photoFOTOGALERIJA