Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.04.2012.

Obeležena godišnjica Topličkog ustanka



Povodom obeležavanja 95. godišnjice Topličkog ustanka u selu Gornje Grgure, u opštini Blace, danas je priređena ceremonija kojoj su prisustvovali vršilac dužnosti predsednika Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović, premijer Mirko Cvetković, ministar odbrane Dragan Šutanovac i zamenika načelnika Generalštaba general-major Milan Bjelica, sa saradnicima, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, predstavnici lokalnih vlasti i verskih zajednica.

Tom prilikom, premijer Cvetković je istakao da je Toplički ustanak paradigma srpske istorije. „Ovaj događaj živeo je između stvarnosti i mita u kojem se prepliću srpsko junaštvo i nesloga. Danas je prilika da preispitamo koliko smo pouka izvukli iz te burne istorije, i da odgovorimo na pitanje gde je Srbija danas i da trasiramo njen put ka budućnosti“, rekao je Cvetković.

Posle liturgije u crkvi u kojoj se čuvaju mošti Koste Vojnovića, vođe Topličkog ustanka, održan je pomen poginulim ratnicima i žrtvama agresora u Prvom svetskom ratu, a zatim su delegacije položile vence na spomenik topličkim junacima.

Toplički ustanak bio je ustanak Srba protiv bugarske i austrougarske okupacije za vreme Prvog svetskog rata. To je bio jedini ustanak u nekoj okupiranoj državi tokom celog Prvog svetskog rata, i trajao je od 21. februara do 25. marta 1917. godine.

Povod za izbijanje ustanka bilo je regrutovanje srpskih mladića u bugarsku vojsku, a prvi otvoreni sukobi srpskih četa i okupatorskih oružanih snaga zabeleženi su 12. marta. U borbama koje su trajale 20 dana, živote je izgubilo oko 6.000 ustanika, mada se smatra da je žrtava, naročito civilnih, bilo više.

Borbe su nastavljene i posle 25. marta, kada je Bugarska zvanično proglasila kraj ratnih aktivnosti, i trajale su tokom čitave 1917. godine. Bitke koje je na teritoriji opštine Blace predvodio Kosta Vojnović, smatrane su najznačajnijim, a baš na mestu njegove pogibije 1917. godine održana je i današnja svečanost obeležavanja godišnjice ustanka.
photoFOTOGALERIJA