Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.03.2012.

Obeležen dan obaranja „stelt“ bombardera F-117



Ministar odbrane Dragan Šutanovac, u pratnji zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majora Milana Bjelice, komandanta Vazduhoplovstva i PVO general-majora Ranka Živaka, komandanta 250. raketne brigade za PVO brigadnog generala Duška Žarkovića i saradnika, prisustvovao je večeras tradicionalnom obeležavanju 27. marta, dana obaranja stelt bombardera F-117A, tokom bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine.

- Večeras ovde dolazim kao prijatelj, ne kao ministar - rekao je Šutanovac obraćajući se pripadnicima 250. raketne brigade. - Vaša brigada jedna je od najpoznatijih u svetu. Imali ste priliku da se dokažete u najtežim okolnostima, da oborite do tada takozvani nevidljivi avion i srušite jednu veliku misteriju o avionima stelt tehnologije. Osim što je to bilo teško vreme za građane Srbije i tadašnje Jugoslavije, i veliko stradanje, to je verovatno jedini trenutak koji nas vezuje za to vreme, a za koji možemo da kažemo da ne želimo da ga zaboravimo. Razaranja koja su se dogodila te godine bila su neprimerena našem vremenu, pogotovo zločin koji je izvršen nad ljudima - istakao je Šutanovac.

- Ono što mogu da obećam jeste da ćemo nastaviti sa modernizacijom, nažalost ne u obimu u kojem je to do sada bilo, zbog finansijskih sredstava, ali verujem da izlazimo iz krize u kojoj smo bili - rekao je ministar Šutanovac, izrazivši uverenje da će se na srpskom nebu što je moguće pre pojaviti nova krila i, svakako, nova oprema za naše raketaše.

- Gde god sam bio u svetu sa ponosom sam govorio da je naša jedinica oborila nevidljivi F-117A, a koliko sam čuo, prilikom posete kineskog predsednika Vojnog komiteta, on je potpukovniku Muminoviću, koji je pritisnuo dugme, rekao da je heroj. Svi ste zaslužili da budete heroji i da budete ponosni na ono što ste učinili tokom 1999. godine, kao i na ono što smo zajedno učinili u poslednjih pet godina. Naročito u onom delu koji se tiče povratka ugleda i časti uniforme i perspektive Vojske Srbije - naglasio je ministar odbrane ističući da u prilog tome govori i oko 2. 000 kandidata, koliko se očekuje da će ove godine konkurisati na 180 mesta na Vojnoj akademiji.

Komandant Drugog raketnog diviziona za PVD, potpukovnik Zlatko Mišić, rekao je da je obaranje „nevidljivog“ te 1999. godine, bila vest koja je za nekoliko sekundi obišla ceo svet. Za pripadnike tadašnjeg 3. raketnog diviziona bila je to nagrada za mukotrpan rad.

Potpukovnik Senad Muminović, koji je na večerašnjoj proslavi penzionisan, zadužen je za navođenje rakete koja je oborila nevidljivi bombarder. Pripadnici 250. raketne brigade, tom prilikom, osim potpukovniku Muminoviću, poklone su uručili i ministru odbrane i komandantu ViPVO.

Bombarder F-117A oboren je 27. marta 1999. godine u 20 sati i 42 minuta, od strane borbene posluge Trećeg raketnog diviziona PVO. Već trinaestu godinu za redom organizuje se obeležavanje tog datuma, a tačno u vreme kada je „nevidljivi“ oboren, pripadnici borbene posluge koja je avion oborila seku tortu u obliku pomenutog bombardera.
photoFOTOGALERIJA