Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.03.2012.

Magazin „ODBRANA“ u broju 155 od 1. marta donosi



Vojska je zadovoljila sve neophodne kriterijume da bi se naša zemlja kretala u pravcu daljih integracija. U nekim situacijama išli smo čak ispred vremena, istakao je ministar Šutanovac i posebno naglasio naše učešće u mirovnoj misiji pod okriljem Evropske unije.

U Domu Narodne skupštine održana je centralna svečanost povodom Dana državnosti Republike Srbije – 15. februara, u znak sećanja na događaje iz 1804. i 1835. godine, koji simbolizuju početak stvaranja moderne Srbije. Tom prilikom predsednik Boris Tadić odlikovao je zaslužne pojedince i institucije, među kojima su i pripadnici Vojske Srbije.

Ministar Šutanovac boravio je u Češkoj. Češki ministar odbrane Aleksandar Vondra je nakon sastanka u Pragu potvrdio bezuslovnu podršku Češke Srbiji i pohvalio reforme koje je Beograd sproveo, posebno u reformi sistema odbrane zemlje.

Obeležen je Dan Univerziteta odbrane – 24. februar. Prvi i osnovni cilj Univerziteta jeste školovanje visoko profesionalnog i motivisanog oficira potpuno osposobljenog za sve tri misije definisane Zakonom o Vojsci, odbranu zemlje, učešće u mirovnim misijama i pomoć građanima u slučaju elementarnih nepogoda.

U intervjuu „ODBRANI“ brigadni general prof. dr Marijan Novaković, načelnik Vojnomedicinske akademije, povodom 2. marta – Dana VMA i 168. godina postojanja i rada te ustanove ističe da se ova godina može nazvati i godinom opremanja, jer je nabavka savremene opreme značajno pospešila lečenje pacijenata.

Pukovnik Željko Petrović, zastupnik zamenika komandanta Združene operativne komande, ističe da u srpskom narodu postoji mišljenje da se bez vojske ne može uraditi nijedan posao. Tako je bilo i sa čišćenjem snega širom Srbije, u čemu je Vojska pokazala brzinu, efikasnost i dobru organizaciju. Kada se vojska pojavi drugačiji je osećaj kod ljudi, a taj psihološki efekat veoma je značajan i zato sa zadovoljstvom ističemo dobre rezultate u civilno-vojnoj saradnji.

Sadržajna, zanimljiva i zahtevna obuka potvrdila je spremnost 63. padobranskog bataljona za delovanje u vanrednim meteorološkim uslovima i zavidnu osposobljenost njegovih pripadnika za uspešno pružanje pomoći stanovništvu.

Pripadnici 2. pontonirskog bataljona Rečne flotile i 18. inžinjerijskog bataljona Prve brigade Kopnene vojske izveli su na poligonu novosadske kasarne „Jugovićevo” pokaznu vežbu – rušenje leda miniranjem.

SPECIJALNI PRILOG broj 73 u ovom broju „ODBRANE“ je o srpskoj vojsci u ratovima za nezavisnost 1876. do 1878. godine. Na Kongresu velikih sila 12. juna 1878. u Berlinu, Srbija je dobila dugo sanjanu nezavisnost, za koju se izborila uz teška stradanja i velike žrtve. Uz nezavisnost dobila je i teritorijalno proširenje od četiri okruga, sa gradovima Niš, Pirot i Vranje, zatim Mali Zvornik i selo Sakar.

Baza „Dobrosin” pravljena je poput utvrđenja i predstavlja neosvojivu tvrđavu. Načičkana je bunkerima i streljačkim zaklonima. Istorija te Baze nalaže neprekidni oprez, pa su tu koncentrisane i najjače snage od svih baza u sastavu Četvrte brigade Kopnene vojske.

Kada neko posveti život vojnom pozivu, ceremonija odavanja poslednje počasti simboličan je čin kojim država poručuje da ne zaboravlja one koji su za nju umrli ili bili spremni da to učine. Četi za počasti Komande za obuku poveren je zadatak ispraćaja pripadnika Vojske Srbije i obeležavanja značajnih datuma iz naše istorije. Odnedavno u počasnom vodu plotune ispaljuju i devojke.

Potporučnica Gordana Sarić je prva žena inžinjerac. Ona komanduje jedinicom koja gradi puteve i mostove, ali hoće da uči i napreduje. I da upozna Novi Sad u kome je započela profesionalnu vojničku karijeru.

Uz pratnju Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, na sada već tradicionalnom koncertu nastupila su deca čiji su roditelji zaposleni ili penzionisani pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Posebnu podršku mladim talentima pesmom su pružili Merima Njegomir i Željko Samardžić, kao i sestre Marija i Marina Gobović.

Narodna biblioteka Srbije obeležava jubilej – 180 godina postojanja. Sintezom pisane i digitalne kulture, Narodna biblioteka je postavila temelje uspešnog rada, s istim ciljem kao prilikom osnivanja – da čuva i razvija znanje, kulturu i nauku kao preduslove ukupnog društvenog razvoja.

Vojna ustanova „Tara” se prvi put samostalno pojavila na Sajmu turizma. Prošlogodišnje 125 miliona vredne investicije u rekonstrukciju smeštajnih kapaciteta i sofisticirani marketing za krizno vreme nagoveštavaju novu vitalnost kolektiva te ustanove koja će u julu obeležiti 35 godina postojanja.

Stariji vodnik Dejan Vukojević, najbolji strelac Vojske Srbije u 2011, talenat je spoznao pre nekoliko godina, dok je radio u Katedri vatrene obuke Pešadijskog školskog centra, tokom brojnih prikaza i pokaznih vežbi.

„ODBRANU“ možete kupiti na kioscima „ŠTAMPE“ i „FUTURE PLUS“ i u knjižari „VOJNA KNjIGA“ u Vasinoj 22 u Beogradu, po ceni od 100 dinara.