Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.02.2012.

Poseta delegacije Ministarstva odbrane Izraelu



Delegacija Ministarstva odbrane koju je predvodila državna sekretarka u Ministarstvu odbrane dr Tanja Miščević boravila je u poseti Ministarstvu odbrane Države Izrael od 19. do 22. februara.

U susretima sa generalnim direktorom Ministarstva odbrane Izraela, general-majorom Udi Šanijem, direktorom Biroa za politiku odbrane, general-majorom Amos Galidom i generalnim direktorom Ministarstva spoljnih poslova Države Izrael, Rafijem Barakom, konstatovano je da postoji obostrani interes za unapređenje i intenziviranje bilateralne vojne saradnje koja će predstavljati ključ saradnje između Republike Srbije i Države Izrael u budućem periodu.

Tom prilikom državna sekretarka Miščević upoznala ih je sa procesom reforme u MO Republike Srbije, sa reformama vojnog školstva i zdravstva, kao i o učešću pripadnika MO i VS u međunarodnim misijama. Delegacije su, takođe, razmenile informacije o političko bezbednosnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana i Bliskog Istoka.

Ministarstvo odbrane Republike Srbije je izrazilo spremnost za uspostavljanje saradnje u oblasti vojnog školstva i zdravstva kao i u drugim oblastima od zajedničkog interesa.

Inicijativa MO Republike Srbije za unapređenje saradnje je konkretizovana kroz nekoliko predloga oblasti buduće saradnje- nastavak saradnje vojnih industrija, zajedničku obuku specijalnih jedinica i jedinica vojne policije, školovanje i usavršavanje, kao i razmenu iskustava u oblasti ABHO.

Zajednički je konstatovano da je neophodno definisati pravni okvir buduće saradnje kroz potpisivanje novog Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane, čime bi se pružila mogućnost da se, na bazi reciprociteta, realizacija pojedinih aktivnosti umnogome pojednostavi.

Tokom boravka u Izraelu, delegacija Ministarstva odbrane je posetila Memorijalni centar 'Jad Vašem', i položila venac u čast stradalih Jevreja tokom holokausta. Na sastanku sa direktorom arhiva Memorijalnog centra dr Haimom Gartnerom, dogovorena je poseta predstavnika Memorijalnog centra 'Jad Vašem' Ministarstvu odbrane R. Srbije – Vojnom arhivu, sredinom aprila ove godine, kada će biti usaglašen i Sporazum o saradnji ove dve institucije, i biti definisana buduća dinamika i metodologija saradnje.

Takođe, tom prilikom će biti potpisan i Plan bilateralne vojne saradnje između dva ministarstva u 2012. godini.

Uspostavljanje strateškog dijaloga između dva ministarstva odbrane je od posebnog značaja za buduću saradnju. Kao rezultat uspešnih razgovora potvrđena je spremnost za organizacijom susreta dva ministra odbrane.