Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.02.2012.

Pomoć Vojske Srbije ugroženom stanovništvu



U Komandi Kopnene vojske u Nišu danas je održana konferencija za novinare komandanta Kopnene vojske general-majora Milana Mojsilovića povodom angažovanja pripadnika Vojske Srbije u otklanjanju posledica elementarnih nepogoda izazvanih snežnim padavinama. General Mojsilović je podsetio da je odlukom ministra odbrane Dragana Šutanovca i načelnika Generalštaba VS general-potpukovnika Ljubiše Dikovića Vojska Srbije više od mesec dana angažovana na pružanju pomoći ugroženom stanovništvu.

„ Angažovanje pripadnika Vojske Srbije počelo je osmog januara ove godine – rekao je general Mojsilović - u opštinama Sjenica, Nova Varoš, Prijepolje i Ivanjica, sa pet inžinjerijskih radnih grupa i 12 inžinjerijskih mašina. Kako se pogoršavala meteo situacija i ogromne padavine ugrožavale normalan život građana, tako je u većem broju opština na teritoriji Republike Srbije proglašavana vanredna situacija i samim tim uslovila da angažovanje Vojske Srbije bude prošireno na opštine Mali Zvornik, Ljubovija, Koceljevo, Priboj, Blace, Kuršumlija, Novi Pazar, Raška, Kraljevo, Valjevo, Šabac, Novi Sad, Beograd, Niš, Aleksinac, Belu Palnku, Babušnicu, Bosilegrad, Svrljig, Sremsku Mitrovicu, Pančevo, Prokuplje, Medveđu, Trgovište i Ražanj. Prema rečima generala Mojsilovića angažovano je 88 inžinjerijskih mašina u više od 25 opština na teritoriji Republike Srbije.

- Poslednjih deset dana prosečno je dnevno angažovano više od dve hiljade vojnika i starešina Vojske Srbije na raščišćavanju javnih ustanova u Srbiji, pre svega, gradskih bolnica, domova zdravlja, obdaništa, državnih i javnih institucija. Do sada je raščišćeno oko 1700 kilometara magistralnih, regionalnih i nekategorisanih puteva u preko 35 opština, rekao je general Mojsilović dodajući da je kada je vremenska situacija to dozvoljavala, pomoć ugroženom stanovništvu pružana je i vazdušnim putem da bi se dostavila hrana, posebno na planini Čemerno, u opštini Kraljevo. General Mojsilović je posebno naglasio pomoć pripadnika Vojske u deblokadi puteva prema ustanovi za zbrinjavanje osoba sa posebnim potrebama u selu Kulina, u opštini Aleksinac.

Komandant Kopnene vojske je rekao da je u dosadašnjim aktivnostima bilo malih herojskih dela, poput evakuacije obolelih građana iz sela u opštini Raška i Kraljevo, trudnice sa Peštera i Bratislava Kocića sa Ostrozba iz opštine Crna Trava, sa kojim lokalna samuprava u zadnjih mesec dana nije imala nikakav kontakt.

„Timovi traganja i spasavanja Specijalne brigade su, nakon petočasovnog probijanja kroz visoke smetove, uspeli da ga lociraju i evakuišu – rekao je Mojsilović. Govoreći o samoj akciji, general je istakao da da su timovi dva kilometra savlađivali ukupno pet časova, sa napomenom da se radi o specijalno opremljenim i treniranim timovima koji upravo služe da rade u ovako teškim složenim uslovima.

- Probleme sa snežnim padavinama, nažalost, imaju skoro sve opštine. Vojska Srbije nastoji da u skladu sa zahtevima i odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije i nivoom ugroženosti pruži pomoć svima. Zahtevi stižu neprestano za pomoć i podršku i dokle god je vanredna situacija na snazi mi ćemo biti uz naš narod. Dodatno smo ojačali radne grupe u pojedinim opštinama angažovanjem vojnih motornih vozila, visokog stepena prohodnosti, radi distribucije i dostave hrane u zavejanim predelima, istakao je general Mojsilović.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome gde je najkomplikovanija situacija u ovom trenutku, general-major Milan Mojsilović je rekao da je u poslednjih deset dana obišao skoro sve opštine koje su ugrožene elementarnim nepogodama i pratio rad angažovanih pripadnika Vojske Srbije na terenu ali da ne bi mogao da izdvoji bilo koju opštinu.

- Ako primenimo kriterijum visine snega i opasnosti, mislim da su opštine Nova Varoš, Priboj i Prijepolje zaista pogođene. Naravno, ugrožene su i opštine Crna Trava, Surdulica, Bosilegrad i opštine koje gravitiraju Niškom okrugu“, dodao je general Mojsilović.

On je rekao da je svaka akcija pripadnika Vojske Srbije bila posebna i opasna samo po sebi i iziskivala određenu sposobnost ljudstva i preciznu koordinaciju. U tom pogledu, on je posebno istakao vojne doktore koji su evakuisali trudnice sa Peštera i akciju tima Specijalne brigade VS na spašavanju zavejanog meštanina iz sela Ostrozub.