Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.02.2012.

Vojska čisti sneg u celoj Srbiji



Oko 400 pripadnika Vojske Srbije, sa 34 mašine, čisti danas sneg u nizu gradova i opština u Srbiji. Vojska pomaže u čišćenju snega u Sjenici, Novoj Varoši, Bosilegradu, Prijepolju, Babušnici, Ivanjici, Malom Zvorniku, Nišu, Blacu, Kuršumliji, Prokuplju, Gornjem Milanovcu, Kruševcu, Kraljevu, Pančevu, Požarevcu i Beogradu.

Prema rečima pukovnika Zvonimira Pešića, načelnika Odeljenja za civilno-vojnu saradnju Generalštaba, vojska se još juče samoinicijativno uključila u čišćenje Beograda, u koordinaciji sa Gradskim štabom za vanredne situacije. Prioritet su bili vojni objekti, Vojnomedicinska akademija, Dom Vojske i ulice Kneza Miloša i Birčaninova.

U Beogradu danas blizu 300 vojnika čisti sneg. Od ranih jutarnjih sati, na temperaturi od minus 10 stepeni, nastavljena je akcija uklanjanja snega sa trotoara u ulici Kneza Miloša od Skupštine Srbije do mosta Gazela i ulicama Gavrila Principa i Jug-Bogdanova u opštini Savski venac.

Sa pripadnicima Garde, Komande za obuku, 250. raketne brigade i Brigade veze je i zamenik načelnika Generalštaba general-major Milan Bjelica koji je rekao da će vojska pomoći gradskim službama i građanima tokom čitavog dana i narednih dana ako bude potrebno, a u opštinama gde je vanredno stanje proglašeno još početkom januara vojska je sa mašinama odmah angažovana i ta pomoć se nastavlja.

Na današnjoj sednici Gradskog odbora za vanredne situacije gradonačelnik Dragan Đilas pohvalio je angažovanje pripadnika vojske i zahvalio na pomoći.

Na zahtev Gradske opštine Savski venac, pripadnici vojske danas pomažu građanima i gradskim službama u ulicama Gavrila Principa i Jug Bogdanovoj. Član Opštinskog veća Branimir Gajić ističe da je ovo pravi primer saradnje vojske sa lokalnom samoupravom.

- Ovo nam puno znači jer sa svojim kapacitetima ne bismo mogli da uradimo ovoliko, a imamo dosta mesta ugroženih snegom. Naročito je važno što smo veoma frekventnu pešačku i saobraćajnu zonu kao što je Zeleni venac očistili i zahvaljujemo vojnicima i starešinama što su nam u tome pomogli.

Pripadnici Prvog pontonirskog bataljona Rečne flotile od 2. februara angažovani su na čišćenju snega u opštini Mali Zvornik. Dozer Prvog pontonirskog bataljona čisti sneg na putnom pravcu Mali Zvornik - Radakova voda – Alibegovac – Samardžići. Do sada je ukupno očišćeno 12 kilometara put, a rad otežavaju stalne padavine i niske temperature.

Pripadnici Komandnog bataljona Komande za obuku čiste sneg i održavaju put i na deonici od Vojnog odmarališta Rajac do Slavkovice.

- Posle 27. januara, kada smo po teškim vremenskim uslovima uz snežne nanose od preko 2 metra uspeli da probijemo deonicu do odmarališta Kolubare i omogućimo gostima odmarališta vezu sa ostatkom sveta, danas je najteži dan - kaže desetar Ivan Ikonić, koji upravlja vojnim ultom.

- Vremenski uslovi su teški, ali nam iskustvo i poznavanje terena pomažu, da zajedno sa putnom službom održavamo ovaj pravac prohodnim - kaže stariji vodnik prve klase Milan Vujinović.

Pored niskih temperatura najveći teškoće stvara novi sneg koji ne prestaje da pada i tamo gde ima vetra vrlo brzo stvara nanose na kolovozu, otežava saobraćaj a u planinskim predelima dovodi do zastoja. U najtežoj situaciji su udaljena sela do kojih mehanizacija teško stiže.
photoFOTOGALERIJA