Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.02.2012.

Sastanak ministra Šutanovca sa predstavnicima OEBS i UNDP



Ministar odbrane Dragan Šutanovac sastao se danas sa delegacijom OEBS i UNDP koju su predvodili šef misije OEBS u Srbiji ambasador Dimitreos Kipreos i stalni koordinator UN u Srbiji, UNDP Vilijam Infante. Susret je organizovan radi razmene nedavno potpisanog Programa razvoja kapaciteta za upravljanje zalihama konvencionalne municije Republike Srbije.

Tom prilikom ministar Šutanovac je istakao da su, nakon što je Srbija izrazila potrebu da rešava problem skladištenja i uništenja neperspektivne municije, OEBS i UNDP, koji rade u Beogradu, brzo reagovale, a danas je i razmenjen potpisani dokument.

- Na osnovu Protokola o saradnji, OEBS i UNDP će podržati projekat koji vredi oko 11 miliona dolara i koji će trajati narednih pet godina. Prema tom projektu, strani donatori će investirati u Srbiju u cilju razvoja kapaciteta u oblasti zaštite i skladištenja perspektivne municije, razvoja kapaciteta u TRZ Kragujevac, kao i uništenja one municije koja je neperspektivna i koja je samo pretnja civilnom stanovništvu – ocenio je ministar Šutanovac.

Govoreći o značaju potpisanog dokumenta, ministar odbrane je naglasio da je reč o projektu koji nije važan samo sa aspekta Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, već pomaže bezbednost svih građana, naročito onih koji žive u neposrednoj blizini vojnih skladišta.

- Kolika je važnost projekta svedoči i to da smo u protekla dva meseca već dobili dve zemlje donatore, Veliku Britaniju i Španiju, a donacije su najavili i Nemačka i Češka. Verujemo da će veliki broj zemalja koje su naši prijatelji i koje sarađuju sa Ministarstvom odbrane, učiniti napor i donirati sredstva koja će pomoći realizaciju projekta, rekao je ministar na kraju obraćanja.

Šef misije OEBS u Srbiji ambasador Kipreos izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Protokola o saradnji, u okviru koga će biti pokrenut program koji će razvijati kapacitete za skladištenje konvencionalne municije. On je dodao da je reč o programu koji nije čisto vojni već ima veoma važan civilni aspekt i značajan je za celokupno stanovništvo.

Izražavajući zadovoljstvo povodom današnje razmene nedavno potpisanog dokumenta, stalni koordinator UN u Srbiji, UNDP, Vilijam Infante je poručio da je reč o signalizaciji partnerstva u rešavanju pitanja skladištenja municije. Kako je istakao, to je veoma važan projekat kako za građane Srbije, tako i za našu Vladu i Ministarstvo odbrane, dodajući da će UNDP nastaviti da doprinosi promovisanju bezbednosti i stabilnosti u jugoistočnoj i centralnoj Evropi. Prema rečima Infantea, uloga Srbije u tom pravcu je proteklih godina značajno uznapredovala, a takođe uspostavlja nove projekte i pokreće brojne inicijative u cilju ojačavanja stabilnosti i bezbednosti u regionu.

Sastanku su prisustvovali i državna sekretarka u Ministarstvu odbrane dr Tanja Miščević, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Ilija Pilipović i zamenik načelnika Generalštaba general-major Milan Bjelica.
photoFOTOGALERIJA