Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.02.2012.

Magazin „ODBRANA“ u broju 153 od 1. februara donosi



Ministri odbrane Srbije i Italije Dragan Šutanovac i Đanpaolo Di Paolo razgovarali su u Rimu o zajedničkom učešću italijanskih i srpskih snaga u mirovnim misijama EU i UN, kao i o udruženom nastupu vojnih industrija dve zemlje na tržištima Afrike, Azije, Dalekog Istoka. Ministar Šutanovac je, uz zvuke himne svetom Savi i taktove izvorne srpske muzike, zatvorio uspešnu i dobro posećenu manifestaciju „Mesec srpske kulture u Rimu”.

U intervjuu „ODBRANI“ načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković ističe da je za svaku vojsku najvažnije da zna kako da izvrši svoje misije i zadatke i da bude sposobna da ih izvrši. Pitanje operativnih sposobnosti je suštinsko. Zato je Vojsci Srbije prilikom izbora oblika saradnje sa oružanim snagama drugih zemalja prioritetna obuka, usavršavanje kadra, zajedničke vežbe i razmena iskustava iz multinacionalnih operacija. Posebno su značajne zajedničke vežbe na terenu. Tu se najbolje oseti da svi vojnici „govore istim jezikom”.

Aparati u Vojnoj bolnici u Nišu biće na usluzi svim građanima, ne samo vojnim licima, što je veliki iskorak u okviru reforme koja se sprovodi u okviru sistema odbrane, istakao je ministar Šutanovac povodom donacije Evropske unije u vrednosti 150.000 evra.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković učestvovao je u radu Vojnog komiteta evroatlantskog partnerstva u Briselu, 18. i 19. januara.

Ambasadori i izaslanici odbrane posetili su Vojnotehnički institut. Svi projekti te ustanove pokrenuti su, pre svega, zbog potreba sistema odbrane i Vojske Srbije, a zatim i za treća tržišta, zbog čega je poseta stranih diplomata i vojnih izaslanika od izuzetnog značaja.

Najviši nivo usavršavanja u sistemu odbrane, na Visokim studijama bezbednosti i odbrane, podrazumeva preventivan, efikasan i interresoran pristup poslovima bezbednosti i odbrane, kao odgovor na novo političko i bezbednosno okruženje, promenljivu prirodu društvenih i bezbednosnih pitanja i sve veći broj političko-bezbednosnih izazova, naglasio je ministar Šutanovac na svečanom otvaranju studija.

Obeležen je Dan Medija centra „Odbrana“ – 24. januar. Na svečanosti su dodeljene tradicionalne novinarske i sportske nagrade. Godinu koja je za nama obeležila je velika prisutnost naše vojske u javnosti. Nešto manje od hiljadu priloga koje smo objavili u okviru naših izdanja, pre svega u „Odbrani“, preneto u medijima, govori da imamo adekvatnu i pravovremenu informaciju, a dnevno imamo više od šest hiljada posetilaca na sajtu našeg ministarstva i vojske, istakao je ministar Šutanovac u Domu Vojske Srbije.

Profesionalni pripadnik Rečne flotile Vojske Srbije iz Novog Sada razvodnik Branislav Janković pobednik je četrnaestog bogojavljenskog plivanja na Adi Ciganliji u Beogradu.

Brigadni general Dušan Stojanović, komandant Druge brigade navodi da plaketa za „Kolektivni najplemenitiji podvig godine“, koju je jedinica nedavno dobila u tradicionalnoj akciji „Večernjih novosti“, prošla je iz ruke u ruku svih starešina, vojnika i civilnih lica. Zauzima važno mesto u prostorijama Komande Brigade kao svedočanstvo visoke svesti, humanosti, osposobljenosti i spremnosti pripadnika tog sastava da pomognu, zaštite i dostojno reprezentuju sebe, jedinicu i Vojsku.

Počelo je emitovanje televizijske serije „Vojna akademija“. Serija treba da demistifukuje jednu ustanovu koja u našem društvu postoji 163 godine, a koja je u poslednjih nekoliko godina postala nešto sasvim novo, savremeno i moderno.

Snežne padavine kakvih skoro nije bilo donele su brojne teškoće stanovnicima opština u zapadnoj i južnoj Srbiji. I dok snega skoro da i nema severno od Save i Dunava, u zapadnim i južnim predelima visina snežnog prekrivača iznosi od jednog do dva metra, a vetrovi prave smetove visoke nekoliko metara. Vojska aktivno pomaže stanovnicima tog kraja da očiste sneg.

Vojna veterinarska služba izvršava zadatke vezane za bezbednost i kvalitet hrane, zdravstvenu zaštitu i dobrobit životinja, reprodukciju, uzgoj i obuku vojnoslužbenih pasa, obuku i školovanje vojnog veterinarskog kadra i obuku vodiča pasa.

U jedinicama Rečne flotile na profesionalnim oficirskim i vojničkim dužnostima rade tri para blizanaca kojima su, osim gotovo identičnog fizičkog izgleda, zajednički i ljubav prema uniformi i vojnom pozivu, životu i radu na reci, traganja za izazovima i želje za dokazivanjem i napredovanjem.

Na Batajnicu je sleteo novi avion za Vojsku – „seneka V“. Investicijom vrednom 2,7 miliona evra omogućiće se prikupljanje i analiza geoprostornih podataka u digitalnom obliku po savremenim standardima Evropske unije.

Srbija, kao značajni izvoznik naoružanja i vojne opreme u regionu jugoistočne Evrope, doslednom primenom „Zakona o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene“ uspostavila je čvrst i transparentan sistem civilne kontrole čime, istovremeno, aktivno učestvuje u sistemu međunarodne izvozne kontrole i jačanju poverenja u regionu.

Posle uzaludnih pokušaja da dozove pomoć, Jovan Banjanin je sam iz smrskane kabine kamiona spasao vozača, ukazao mu prvu pomoć i, ne čekajući sanitetsko vozilo, prevezao ga u najbližu bolnicu.

Kada je predložila da žene učestvuju u promotivnim spotovima srpske vojske – „Budi profesionalac“, glumica Jelena Jovičić nije ni pretpostavila da će u tom projektu poneti i glavnu ulogu. Hrabro je odigrala rolu lekara vojne hitne pomoći i u skoro dva minuta spota, bila istinski profesionalni vojni službenik.

U SPECIJALNOM PRILOGU u ovom broju, „ODBRANA“ piše o Centru za simulacije i učenje na daljinu na Vojnoj akademiji.

„ODBRANU“ možete kupiti na kioscima „ŠTAMPE“ i „FUTURE PLUS“ i u „VOJNOJ KNjIZI“ u Vasinoj 22 u Beogradu, po ceni od 100 dinara.