Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.01.2012.

Svetosavska svečanost u Vojnoj gimnaziji



Vojna gimnazija u Beogradu danas je obeležila školsku slavu - Savindan, u čast Svetog Save, utemeljivača obrazovanja i prvog srpskog arhiepiskopa.

Svečanosti, koju profesori i đaci ove škole već tradicionalno organizuju sa učenicima Sportske gimnazije, prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Igor Jovičić, načelnik Vojne akademije brigadni general Mladen Vuruna sa kolegijumom, predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, predstavnici Ministarstva prosvete i sporta, učenici, građani i gosti.

Liturgiju je služio episkop hvostanski Atanasije Rakita, a zamenik direktora Vojne gimnazije potpukovnik Dragan Jovanović i direktorka Sportske gimnazije Vesna Muratović Drobac su sa prisutnima prelomili slavski kolač.

Episkop Atanasije, vikar Patrijarha srpskog, napomenuo je da su dva najvažnija procesa za uspeh kako pojedinca, tako i celog naroda čuvanje i rast.

- Moramo čuvati ono što smo nasledili od predaka, svoj ekonomski i biološki potencijal, ali i duhovno blago. Međutim, to nije dovoljno. Neophodan je i rast. Narod mora da raste kako bi opstao i to je ono na šta nas podseća ovaj sveti dan, istakao je vladika podsećajući da nas Sveti Sava uči da cenimo i znanje i vrlinu.

Potpukovnik Jovanović pozvao je đake, ali i sve prisutne da uspravno koračaju putem koji je postavio utemeljivač škole i crkve.

- Svetosavlje nas obavezuje da čuvamo i razvijamo prave ljudske vrednosti, onakve kakve su krasile i samog Svetitelja, rekao je Jovanović i istakao da samo potpuno iskreni, hrabri, pravedni i istrajni u reči i veri možemo da ispunimo zadatke koji nam se povere.

U nastavku svečanosti, hor Vojne gimnazije izveo je svetosavsku himnu nakon čega su gosti imali priliku da uživaju u scenskom prikazu Svetosavske akademije koji su zajednički priredili učenici ove dve škole uz podršku svojih profesora.