Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.01.2012.

Razgovori o saradnji vojski Srbije i Italije



Ministri odbrane Srbije i Italije Dragan Šutanovac i Đanpaolo Di Paolo razgovarali su u Rimu o zajedničkom učešću italijanskih i srpskih snaga u mirovnim misijama EU i UN, kao i o udruženom nastupu vojnih industrija dve zemlje na tržištima Afrike, Azije, Dalekog Istoka.

Šutanovac, koji boravi u radnoj poseti Rimu, rekao je Tanjugu da Italija upravo preuzima komandovanje velikom mirovnom misijom u Libanu, gde službuje oko 1.000 italijanskih vojnika.

"Razgovarili smo o mogućnosti da zajedno učestvujemo u toj misiji, gde Vojska Srbije sada ima šest oficira. S druge strane, želimo da učestvujemo u mirovnim misijama EU, odnosno u Operaciji Atlanta (Somalija) gde Italija ima svoje brodove. Želimo da naši mornarički oficiri i pripadnici specijalnih jedinica učestvuju u toj borbi protiv pirata", naveo je Šutanovac.

On je dodao da postoji duga tradicija saradnje dve zemlje u oblasti odbrane.

"Sada smo utvrdili nove pretpostavke za saradnju, pre svega u oblasti obrazovanja, edukacije, treninga, kako naših kadeta i oficira, tako i specijalnih jedinica", rekao je Šutanovac i dodao da je s italijanskim kolegom razgovarao i o saradnji vojnih industrija, odnosno mogućnosti plasmana zajedničkih proizvoda na treća tržišta.

Prema njegovim rečima, cilj je da se zajednički proizvodi koje Vojni institut radi sa italijanskim partnerom plasira na velika tržišta poput Afrike, Azije, Dalekog Istoka, Južne Amerike.

"Srbija tradicionalno ima ulaz na ta tržišta i smatramo da bi zajednički proizvodi mogli u većem obimu da se plasiraju kod tih kupaca", naveo je ministar.

Di Paolo je u izjavi Tanjugu, nakon sastanka sa Šutanovcem, istakao da dve zemlje imaju dugoročne i specijalne odnose koji će nastaviti da se razvijaju i jačaju.

On je dodao da će i u budućnosti biti nastaljena razmena u oblastima obuke i edukacije vojnih kadrova i dodao da je razmotrena mogućnost da Srbija u budućnosti učestvuje u operacijama koje Italija sprovodi pri EU ili UN.

"Više smo nego raspoloženi da, kada srpska vlada tako odluči, radimo zajedno", ukazao je Di Paolo.

On je dodao i da Italija snažno podržava priključenje Srbije porodici evroatlantskih institucija.

"Radujemo se tome, u to snažno verujemo i radićemo na tome unutar same EU, kao i bilateralno", rekao je Di Paolo.

Ministar je dodao i da Italija snažno podržava evropski put Srbije i da se nada da će status kandidata biti odobren u martu, što je, kako je naveo, najvažniji spoljno-politički i odbrambeni cilj Srbije.

Šutanovac je tokom posete Rimu obišao i Združenu komandu Vojske Italije, a posetu će završiti večeras zatvaranjem manifestacije Mesec sprske kulture u Rimu, kojom je italijanskoj publici predstavljena srpsko kulturno nasleđe i umetnost.

Tanjug