Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.01.2012.

Odbrambene konsultacije Srbije i Grčke



U Upravi za međunarodnu vojnu saradnju održane su redovne bilateralne odbrambene konsultacije delegacija Ministarstva odbrane Republike Grčke koju je predvodio načelnik odeljenja Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Simeon Konstantinidis i Ministarstva odbrane Republike Srbije koju je predvodio zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Predrag Kraljević.

Razmotrena su pitanja dostignutog stepena bilateralne vojne saradnje, izvršena analiza saradnje u 2011. godini i prioriteti za naredni period. Gosti su upoznati sa dostignutim stepenom reforme sistema odbrane, aktivnostima međunarodne saradnje Ministarstva odbrane Republike Srbije i planovima za 2012. godinu.

Obostrano je ocenjeno da je saradnja u oblasti odbrane razvijena. Težišne oblasti saradnje su vojno obrazovanje, zajednička obuka specijalnih snaga i saradnja u oblasti vazduhoplovstva. Pokrenuta su pitanja daljeg unapređenja saradnje, kao i uspostavljanje saradnje u oblasti vojne medicine i verske službe u oružanim snagama.

Grčka strana izrazila je spremnost za zajedničko angažovanje u operaciji „EUNAVFOR – ATALANTA“ i pripremila nacrt Tehničkog sporazuma koji će biti dostavljen na razmatranje. Početak angažovanja jednog oficira rečnih jedinica Vojske Srbije na grčkom vojnom brodu očekuje se u drugoj polovini 2012. godine.

Potpisan je i Plan bilateralne vojne saradnje za 2012. godinu koji sadrži dvanaest aktivnosti.