Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.01.2012.

Novi avion za Vojsku Srbije



Ministarstvo odbrane je za potrebe Vojnogeografskog instituta nabavilo najsavremeniju digitalnu tehnološku liniju za aerofotogrametrijsko snimanje.

Komplet opreme čini vazduhoplov Piper Seneca V američkog proizvođača Piper Aircraft, sa integrisanom digitalnom aerofotogrametrijskom kamerom ADS80 švajcarskog proizvođača Leica Geosystems AG, kao i pripadajuće softvere.

Investicijom vrednom 2,7 miliona evra omogućavaju se prikupljanja i analize geoprostornih podataka u digitalnom obliku po savremenim standardima zemalja Evropske unije. Time se stvaraju uslovi za razvoj i implementaciju geografsko-informacionog sistema Republike Srbije i formiranje baze digitalnih geoprostornih podataka za potrebe Vojske Srbije.

Pored aerofoto snimanja, avion obezbeđuje uslove za specifičnu obuku pripadnika vazduhoplovstva i prevoz lica za potrebe MO i VS.

Značaj uvođenja digitalne tehnološke linije za aerofoto snimanja je i ponovno uspostavljanje sopstvenog aerofotogrametrijskog snimanja terotorije Republike Srbije koja u Vojnogeografskom institutu ima tradiciju od 1950. godine. Time se revitalizuje nacionalna služba za aerofotogrametrijsko snimanje čime se štede budžetska sredstava, jer se izbegava skup i dugotrajan proces uslužnog angažmana stranih firmi.

Podaci prikupljeni ovom opremom biće od koristi sistemu odbrane, ali i drugim, civilnim, korisnicima u zemlji. Oprema omogućava da se celokupna teritorija Republike Srbije snima u standardnim ciklusima od 3-5 godina i time olakšava i ubrzava izrada urbanističkih planova svih opština i gradova u Srbiji.

Digitalni geoprostorni podaci biće od dragocene koristi svim budućim projektantima autoputeva, naftovoda, gasovoda i drugih infrastukturnih objekata, što će omogućiti brz povraćaj uloženih sredstava.

Avion je doleteo na aerodrom Batajnica 24. januara. U toku je procedura carinjenja, nakon čega će otpočeti postupak prijema vazduhoplova od strane Komisije MO i VS i procedura verifikacionih ispitivanja od strane Tehničkog opitnog centra radi uvođenja aviona u naoružanje VS.
photoFOTOGALERIJA