Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.01.2012.

Donacija Evropske unije vojnom zdravstvu



Ministar odbrane Dragan Šutanovac i šef delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Vensan Dežer, u pratnji državnog sekretara u Ministarstvu odbrane Zorana Vesića, zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majora Milana Bjelice, gradonačelnika grada Niša Miloša Simonovića, načelnika Uprave za zdravstvo Ministarstva odbrane pukovnika Zorana Popovića i saradnika obišao je danas Vojnu bolnicu i centralno mesto za tretman medicinskog otpada.

Obišavši analogni mamograf u Vojnoj bolnici i vojni kompleks Šivara, ministar je istakao da je reč o donaciji Evropske unije u visini od stotinu i pedeset hiljada evra.

„Evropska unija dugi niz godina donira medicinsku opremu zdravstvenom sistemu Srbije, a u poslednjih nekoliko godina te donacije usmerene su i ka vojnom zdravstvu. Važan razlog tih donacija je i taj što je Vlada Republike Srbije pre više godina donela odluku o svrstavanju vojnih bolnica u Beogradu i Novom Sadu zajedno sa civilnim bolnicama u istu ravan, čime je ostvarena mogućnost lečenja civilnih lica u vojnim bolnicama. Od prošle nedelje i Vojna bolnica u Nišu biće na usluzi građanima Niša i okoline“, istakao je ministar Šutanovac.

Prema njegovim rečima svi aparati koji budu instalirani u niškoj Vojnoj bolnici biće na usluzi svim građanima, ne samo vojnim licima, što je veliki iskorak u okviru reforme koju se sprovodi u okviru sistema odbrane.

Ministar je najavio da će 2012. godina biti godina renesanse vojnog zdravstva.

„Želimo da investiramo ozbiljna sredstva u vojno zdravstvo, da određene kapacitete koje imamo u Kragujevcu vratimo na nivo koji je neophodan gradu kakav je Kragujevac i civilima koji tamo žive. Najavljujemo i kupovinu određenih višenamenskih letelica, pre svega, iz oblasti medicine i saniteta, čime ćemo obezbediti adekvatno lečenje svih pripadnika Vojske Srbije i građana kojima je lečenje neophodno“, rekao je on.

Govoreći o pogonu za tretman medicinskog otpada ministar Šutanovac je istakao da je sa opremom koja služi za sterilizaciju medicinskog otpada zatvoren krug brige o zaštiti životne sredine čime je niška Vojna bolnica svrstana u red onih koje su u potpunosti ispoštovale evropske standarde o zaštiti životne sredine.

Kapacitet centralnog mesta za tretman medicinskog otpada Vojne bolnice Niš je do sto kilograma dnevno i u punoj funkciji je već mesec dana. Kompletan sanitetski materijal koji se upotrebljava u radu sa pacijentima mora da se podvrgne sterilizaciji, da se pretvori u komunalni otpad kako bi se izvršilo njegovo odlaganje. Ovakve pogone ima i Klinički centar Niš i Dom zdravlja Niš. Vrednost pogona je oko 75 hiljada evra, što je i približna vrednost donacije za analogni mamograf. U prvoj fazi pogon će se koristiti samo za vojne potrebe, u drugoj fazi biće uključena odeljenja primarne zaštite iz teritorijalne nadležnosti Vojne bolnice, a za treću je planirana saradnja sa civilnim strukturama.

Vensan Dežer je naglasio da se u Vojnoj bolnici Niš protekle nedelje desila važna stvar, jer je ova institucija otvorila svoja vrata za civilne osiguranike iz Niša.

„Drago mi je što je Evropska unija bila u situaciji da doprinese ovakvom razvoju stvari doniranjem potrebne medicinske opreme. Srbija je, nažalost, na čelu liste zemalja po broju obolelih od raka dojke, materice i debelog creva. Mamograf je jako važan za detekciju raka dojke i zato je EU donirala 21 mamograf, a od danas je jedna od tih mašina u Nišu i na raspolaganju pacijentima iz vojske i građanstva. Na ovaj način poboljšavamo zdravlje i kvalitet života građana u Srbiji“, rekao je Dežer.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović zahvalio je za donacije gradu i izrazio uverenje da će one omogućiti da se poboljšaju uslovi lečenja građana Niša, ali i da Vojna bolnica zadovolji sve standarde kako bi obezbedila visok nivo usluga.

„Sve što smo planirali i dogovarali sa Ministarstvom odbrane realizujemo u potpunosti. Osim uspešnog početka ramene nepokretnosti između Ministarstva odbrane i grada Niša, u čemu smo bili prvi u Srbiji, otvaranjem Vojne bolnice za sve građane Niša i regiona ostvarujemo i drugi cilj postavljen pre nekoliko godina, a reč je o tome da Vojna bolnica u nedostatku opšte bolnice preuzme takvu ulogu za sve građane Niša“, naglasio je Simonović.

ODGOVORI NA NOVINARSKA PITANjA

Odgovarajući na pitanje novinara o navodnom dosijeu generala Dikovića, koji se juče pojavio u medijima, ministar Šutanovac istakao je da je reč o lažnom dosijeu koji generala Dikovića „na neprimeren, i u nekim segmentima monstruozan način optužuje za zločine koje je svojim činjenjem ili nečinjenjem dozvolio sa pozicija na kojima je bio“.

„ Moram da kažem da su pre nego što je general Diković postavljen na dužnost načelnika GŠ VS izvršene sve provere o njegovom radu u prošlosti, a u toku jučerašnjeg dana izvršili smo provere u odnosu na dosije za koji smo utvrdili da je potpuno lažan. Laičkim uvidom u personalni dosije, zvanični i službeni, generala Dikovića, može se potvrditi da on čak nije bio na pozicijama ni na lokacijama za za koje se optužuje“, naglasio je Šutanovac dodavši da general Diković 1994. i 1995. godine nije bio na prostoru zapadne Srbije, kao što ni 1998. godine nije bio na prostoru Kosova i Metohije.

„Očekujem da će, s jedne strane, državni organi adekvatno reagovati, a očekujem i da će general Diković zatražiti zaštitu na sudu, jer verujem da će to biti velika provera demokratije u Srbiji. U Srbiji ne može da bude sve dozvoljeno, svako mora da odgovara za ono što kaže, napiše ili učini. Spokojni smo sa aspekta tog lažnog dosijea, ali postavlja se pitanje zbog čega neko pokreće takvu inicijativu u trenutku kada Vojska Srbije dobija najveću podršku građana u poslednjim godinama, u trenutku kada i na međunarodnom planu osvajamo simpatije koje davno nismo imali, i da li je to nastavak dela priče ministra unutrašnjih poslova samozvanog Kosova koji je rekao da je general Diković došao na oružju na poziciju načelnika. Načelnik dolazi na tu poziciju kao i svi načelnici u svetu i mislim da ćemo oko tog imati ozbiljnu debatu u državnim institucijama“, rekao je Šutanovac.

Odgovarajući na pitanje novinara o razmeni nepokretnosti sa gradom Nišom, ministar Šutanovac je kazao da je Niš jedan od gradova u kome se na pravi način razmenjuje imovina koja je neperspektivna za vojne potrebe.

„Plan za Dom vojske je jako ambiciozan i želimo da zajedno sa gradom uradimo kongresni centar koji bi bio na usluzi građanima Niša i Vojsci Srbije, centar po ugledu na centre koji postoje u svetu. U Nišu planiramo izgradnju i velikog logističkog centra. Za nas je Niš veoma važan. Podsećam da su u Nišu smeštene komanda Kopnene vojske i Treća brigada. Želim da naglasim da godišnje dve milijarde dinara pripadnici vojske i vojni penzioneri primaju i da se taj novac sliva u Niš, čime pomažemo regionalni razvoj“, podvukao je Šutanovac.

Ministar Šutanovac je podvukao da se u narednim nedeljama očekuje potpisivanje ugovora kojim će se deo kapaciteta Vojne bolnice Niš staviti na raspolaganje civilima. „Važna je stvar - rekao je Šutanovac - da ćemo ove godine obnoviti i druge dijagnostičke aparate u Vojnoj bolnici Niš. Želimo da pacijenti mogu da obave sve potrebne intervencije i dobiju potpunu uslugu u Nišu“, istakao je on.

Govoreći o promeni datuma Dana Vojske ministar je rekao da se prethodnih godina mnogo razmišljalo o promeni tog datuma.

„Srbija ima dugu istoriju i tradiciju oružanih snaga. U jednom danu slavi i dan Vojske i dan državnosti i dan podizanja ustanka tako da smo želeli da razdvojimo te datume. Osim toga, prema novom Zakonu, Dan državnosti slavi se dva dana, a mi smatramo da nije celishodno da Vojska ta dva dana radi, pogotovo što građanstvo ne bi moglo adekvatno da isprati vežbe i program koji bismo priredili povodom obeležavanja našeg praznika. Na osnovu konsultacija sa istoričarima, zaključili smo da je 23. april izuzetno važan datum u srpskoj istoriji zbog čega smo ga prihvatili“, zaključio je Šutanovac.
photoFOTOGALERIJA