Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.01.2012.

Najava serije „Vojna akademija“



U susret početku prikazivanja serije „Vojna akademija“, od 28. januara na prvom programu RTS-a, danas je u Domu vojske održana konferencija za medije na kojoj su govorili ministar odbrane Dragan Šutanovac, reditelj serije Dejan Zečević, predstavnici Vojne akademije, Javnog servisa i produkcijske kuće NIRA PRO, kao i glumci i glumice.

Govoreći o seriji „Vojna akademija“ ministar Šutanovac istakao je da je reč o projektu koji treba da demistifukuje jednu ustanovu koja u našem društvu postoji 163 godine, a koja je u poslednjih nekoliko godina postala nešto sasvim novo, savremeno i moderno.

„Mislim da će interesovanje za seriju biti veliko, i siguran sam da će biti veliko iznenađenje i za one koji su tu Akademiju završili. Činjenica da danas ovde imamo podjednak broj glumaca i glumica ukazuje da Vojna akademija živi jedan novi život, a on podrazumeva da iz Vojne akademije izlaze i žene oficiri, što nije bila praksa ranijih godina, a što će, verujem, izazvati interesovanje i pozitivne reakcije“, istakao je ministar Šutanovac.

Prema njegovim rečima, značaj „Vojne akademije“ je i u tome što će ona na svež i savremen način govoriti o svemu što se dešava u Vojsci danas, a neće je posmatrati sa stanovišta prošlosti i istorije.

„Gledali smo prve dve epizode sa studentima Akademije, i na osnovu njihovih pozitivnih reakcija utisak mi je da će serija postići veliki uspeh. Nadam se da će to biti tek početak zajedničkih projekata, i da nas u budućnosti očekuje još sličnih poduhvata koji će govoriti o savremenoj srpskoj Vojsci“, rekao je ministar odbrane.

Reditelj Dejan Zečević naglasio je da mu je veliko zadovoljstvo što je imao priliku da se uključi u ovaj projekat. Za njega je najteži i najzahtevniji posao bio odabir glumaca. Time su se, kaže, bavili ozbiljno a onda su krenuli u jednu avanturu, prvenstveno prijatnu ali i sa pojedinim teškim momentima.

- Nadam se da će se ta pozitivna eneregija koju smo svi imali osetiti i na malim ekranima i da će publika reagovati onako kako smo mi očekivali. Verujem da će serija podsetiti publiku na neke moralne vrednosti koje su pomalo i zaboravljene s obzirom da vojska s jedne strane predstavlja onaj aspekt koji se stavlja u prvi plan, a to je naravno odbrana, a drugi je taj moralni aspekt društva.

Glumac Branislav Lečić, koji u seriji glumi načelnika Vojne akademije, posebno je zadovoljan što je njemu pripala uloga čoveka odgovornog za vaspitavanje kadeta, sutra oficira Vojske Srbije.

-Vojska je ogledalo stanja u državi. To je potpuno tačno i zato sam jako ponosan što igram u ovoj seriji i što sam dobio poziv i od ministra Šutanovca i od cele ekipe. Svaka država mora da ima jako dobru vojsku, modernu, savremenu, da bude demokratska, šarmantna, sa svim ljudskim problemima koji unutra postoje. To je jedan veliki izazov za celo društvo a mi sada dajemo prilog ovom serijom, rekeo je Lečić.

Scenario serije snimane pod pokroviteljstvom i uz pomoć Ministarstva odbrane i Vojne akademije zasnovan je na istinitim pričama. Glavni likovi upisali su Akademiju iz sasvim različitih pobuda. U 16 jednočasovnih epizoda prikazani su život i rad u toj ustanovi kao i prednosti i teškoće školovanja kadeta koji će jednog dana postati oficiri Vojske Srbije.

U snimanju „Vojne akademije“, koje je trajalo 130 dana, učestvovalo je više od 140 glumaca i 70 članova snimateljske ekipe. Serija je snimana u objektima vojne visokoškolske ustanove, zatim na Vojnomedicinskoj akademiji, u kasarnama „Živojin Mišić“ u Valjevu i „Milan Tepić“ u Jakovu, na poligonu „Pasuljanske livade“ i na batajničkom aerodromu.

Scenario je napisao Gordan Mihić, režiju potpisuje Dejan Zečević, a glavne uloge igraju Ljubomir Bandović, Nebojša Milovanović, Miloš Timotijević, Tamara Dragičević, Branislav Lečić, Tijana Pečenčić, Radovan Vujović, Anja Stanić, i drugi.
photoFOTOGALERIJA