Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.01.2012.

Poseta Vojnotehničkom institutu



Ministar odbrane Dragan Šutanovac obišao je danas sa ambasadorima i vojnim izaslanicima akreditovanim u Srbiji Vojnotehnički institut u Žarkovu.

Posle uvodnog obraćanja direktora Vojnotehničkog instituta pukovnika dr Zorana Rajića i kratke prezentacije o radu i istraživačko razvojnim projektima te ustanove, ministar odbrane je sa delegacijom obišao laboratoriju za tekstil, kožu i obuću u Sektoru za materijale i zaštitu i trisonični aerotunel T-38 u Sektoru za eksperimentalnu aerodinamiku.

Zahvaljujući ambasadorima i vojnim stranim predstavnicima na odzivu, ministar Šutanovac je istakao da je Vojnotehnički institut mozak i srce odbrambene industrije Republike Srbije i odbrambenih mogućnosti Vojske Srbije.

-U proteklom periodu VTI je razvio oko 1300 proizvoda koji imaju multifunkcionalnu vrednost za srpsku vojsku, ali i civilstvo. U proteklih nekoliko godina, svake godine investirali smo novac sa željom da VTI bude ponovo lider ne samo u regionu već i šire, podvukao je ministar Šutanovac. Prema njegovim rečima sistem odbrane ove godine sa smanjenim budžetom planira investicije od oko 20 miliona evra uz napomenu da su najveći izvozni projekti koji su razvijeni u Srbiji pokrenuti u toj ustanovi.

-Svi ti projekti pokrenuti su, pre svega, zbog potreba sistema odbrane i Vojske Srbije a zatim i za treća tržišta, zbog čega je današnja poseta stranih diplomata i vojnih izaslanika od izuzetnog značaja , rekao je ministar odbrane izražavajući nadu da će se međunarodna saradnja u toj oblasti nastaviti.

Ambasadori SAD-a, Švajcarske i Ukrajine, Meri Vorlik, Ervin Hofer i Viktor Nedopas, u obraćanju medijima istakli su da je poseta bila odlična prilika da se na licu mesta vide kapaciteti Vojnotehničkog instituta. Oni su naglasili da su znanje stručnjaka te ustanove, visok tehnološki razvoj i sposobnosti osoblja dobra osnova za razvoj srpske odbrambene industrije, ali i za nastavak saradnje i nove proizvodne projekte u toj oblasti na međunarodnom planu.

Vojnotehnički institut je najveća vojna naučnoistraživačka instituciju u Republici Srbiji u kojoj se istražuju i razvijaju nova sredstava naoružanja i vojne opreme i modernizuju postojeća. Više od 75 odsto sredstava naoružanja naše vojske razvijeno je u VTI-u, a proizvedeno u domaćim fabrikama.

Institut ima 22 laboratorije od kojih su neke retke u svetu, a druge jedinstvene u ovom delu Evrope. Razmešten je na površini od 86 hektara, a 177.000 kvadratnih metara je laboratorijskog i kancelarijskog prostora. U svom radu stručnjaci VTI-a primenjuju sistem menadžmenta kvalitetom prema zahtevima standarda SRPS ISO 9001 i SRPS ISO/IEC 17025.

Trisonični aerotunel T-38, koji je nedavno obnovljen, jedinstveno je postrojenje u VTI-u, koje ima ogromne potencijale i mogućnosti. To nije samo najznačajnija aerotunelska instalacija u institutu već jedna od samo nekoliko sličnih u svetu i od velikog je međunarodnog značaja. Tehničku specifikaciju aerotunela su izradili stručnjaci tadašnjeg Vazduhoplovnotehničkog instituta – Žarkovo i Vojnotehničkog instituta – Beograd. Od početka rada do danas u njemu je obavljeno više od 10.000 ispitivanja, više od 70 modela raketa, projektila, aviona, različitih tipova bombi za potrebe vojske najpre SFRJ, pa SRJ i kasnije Srbije, te za potrebe velikog broja inostranih naručilaca.

ODGOVORI NA NOVINARSKA PITANjA

Odgovarajući na pritanja novinara da li Srbija može da nastavi rad na razvoju savremenog višenamenskog aviona, i da li taj projekat država može podržati, ministar odbrane je rekao:

- Nema dileme da imamo stručnjake koji mogu da nastave rad na projektu savremenog višenamenskog aviona, ali ne postoji nijedna zemlja u svetu ove veličine koja to radi samostalno. Podsećam da je čak i bivša Jugoslavija radila u kooperaciji, recimo sa Rumunijom, za potrebe rumunske i tadašnje jugoslovenske vojske. Ukoliko bi našli saradnika i saveznika u tom projektu, sigurno je da bismo mogli da nastavimo sa tim projektom. Jedna od ideja i poseta ministara koji dolaze upravo u VTI, i danas ambasadora, jeste da vidimo koji su to projekti koje možemo da razvijamo zajedno, a koji mogu da doprinesu bezbednosti obe zemlje, i koji mogu da se pojave na trećim tržištima. Na taj način smo uradili i neke ranije projekte, a pokušavamo da nađemo partnere i za buduću saradnju, rekao je ministar Šutanovac.

Ministar je kazao da je projekat višenamenskog aviona koji je postojao osamdesetih prekinut početkom devedesetih. Prema njegovim rečima reč je o izuzetno skupom projektu za koji su potrebna značajna sredstva, kao i poznati kupac što Srbija danas nema.

Na pitanje o zajedničkim međunarodnim projektima na kojima radi VTI, ministar je rekao da se upravo u aero-tunelu radi zajednički projekat sa jednom stranom zemljom.

Osim toga, ministar odbrane je naglasio da je Vojnotejhnički institut iškolovao u toku proteklih godina 25 oficira iz Alžira.

- Očekujemo nove oficire koji se školuju u oblasti vojnotehničkih nauka kod nas i mislim da je to važno jer na taj način dobijamo mlade ljude oficire izvan granica naše zemlje koji pričaju srpski jezik i koji će sigurno u budućnosti uticati da postanemo partneri i u nekim širim razmerama.
photoFOTOGALERIJA