Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.01.2012.

Bilateralni susreti generala Dikovića u Briselu



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković, koji danas u Briselu prisustvuje sastanku Vojnog komiteta evroatlantskog partnerstva, razgovarao je sa predsedavajućim Vojnog komiteta Evropske unije generalom Hakanom Sirenom, načelnikom Združenog Generalštaba Oružanih snaga SAD generalom Martinom Dempsijem i načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije generalom armije Nikolajem Makarovim.

Tokom bilateralnih susreta general Diković razgovarao je sa svojim kolegama iz Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije o unapređenju saradnje u oblasti odbrane, stanju bezbednosti u regionu, pripremama za učešće Vosjke Srbije u multinacionalnim operacijama Evropske unije i zajedničkoj obuci.

U izjavi za Tanjug, general Diković je rekao da je sastanak u Briselu, na kome se govorilo o iskustavima iz zajedničkog angažovanja i jačanju međusobnog razumevanja partnerskih zemalja, značajan, pre svega, s aspekta detaljnijeg informisanja o praktičnim problemima sa kojima se susreću druge zemlje u multinacionalnim operacijama širom sveta.

„Namera nam je da se više uključimo u aktivnosti programa Partnerstvo za mir i iskoristimo sve mogućnosti koje nam članstvo u Partnerstvu za mir pruža“, istakao je Diković.

On je kazao i da je u toku boravka u Briselu imao tri važna bilateralna sastanka - sa čelnim ljudima oružanih snaga SAD i Rusije, kao i Vojnog komiteta Evropske unije.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije istakao je da je sa predsedavajućim Vojnog komiteta EU generalom Hakanom Sirenom razgovarao o stanju bezbednosti u regionu, pripremama za učešće Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama EU, posvećenosti Srbije i njene vojske reformskim procesima, kao i daljoj saradnji u oblasti obuke i usavršavanja.

S načelnikom Združenog generalštaba oružanih snaga SAD generalom Martinom Dempsijem razgovarao je o dosadašnjoj i budućoj saradnji sa Oružanim sangama SAD, pre svega, s Nacionalnom gardom Ohaja.

„Bilateralna vojna saradnja sa SAD najbolji je deo ukupne bilateralne saradnje, a saradnja s Nacionalnom gardom Ohaja najuspešnija od 62 programa koliko ih SAD ukupno imaju sa drugim zemljama“, rekao je Diković.

On je naveo i da je s načelnikom Generalštaba OS Ruske Federacije generalom armije Nikolajem Makarovim razgovarao o unapređenju sveukupne saradnje u oblasti odbrane.

„Prioritet je vojnoekonomska saradnja, a razgovarali smo i o uspostavljanju vojnomedicinske i saradnje Univerziteta odbrane sa ruskim naučno-obrazovnim institucijama“, rekao je Diković.

On je istakao da će se nastaviti školovanje oficira Vojske Srbije u eminentnim ruskim vojnim školama, na komandnoštabnom i generalštabnom usavršavanju i školovanje ruskih oficira na Univerzitetu odbrane u Srbiji.

Diković je istakao da će Vojska Srbije nastaviti da, aktivnom međunarodnom vojnom saradnjom i jačanjem operativnih sposobnosti za veće učešće u multinacionalnim operacijama UN i EU, gradi partnerske odnose sa zemljama u okruženju i u svetu, u skladu sa interesima države.