Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.07.2011.

Obeležen Dan Sanitetske službe Vojske Srbije



Centralna svečanost kojom je obeležen 30. jul - Dan Sanitetske službe Vojske Srbije održana je danas u Vojnoj bolnici u Nišu. Tom prilikom, u rad je pušten digitalni mamograf, donacija Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. Mamograf je pustio u rad državni sekretar Ministarstva odbrane dr Zoran Vesić, a svečanosti su prisustvovali i načelnik Uprave za zdravstvo Ministarstva odbrane brigadni general doc. dr Veljko Todorović, načelnik VMA pukovnik prof. dr Marjan Novaković, rukovodioci vojnomedicinskih centara iz Niša, Novog Sada i Beograda, predstavnici vojnih i civilnih zdravstvenih ustanova, dekani medicinskih fakulteta u Srbiji, kao i veterani vojnog saniteta.

„Poslednje tri godine u Vojnu bolnicu Niš je uloženo znatno više nego u poslednje tri decenije, a puštanje u rad digitalnog mamografa logički je nastavak nakon nedavnog puštanja u rad multislajsnog skenera. O značaju samog aparata ne treba posebno govoriti. On je nezamenljiv u procesu skrininga kada je reč o karcinomu dojke koji je drugi po učestalosti među karcinomima u ženskoj populaciji. Nabavkom ovog uređaja dostižemo evropski standard, kada je reč o broju mamografa koji jedna zemlja treba da ima, ali je neophodno dostići i standard u svesti ljudi o potrebi za ranim otkrivanjem karcinoma. Nadam se da će pravilnom edukacijom i to vremenom doći“, rekao je na svečanosti državni sekretar Vesić najavljujući da se do kraja godine očekuje obnavljanje operacionih sala i intenzivnih nega u vojnozdravstvenim ustanovama.

Vesić je, takođe, izrazio zahvalnost Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji, koja je donirala uređaj, koji će biti u upotrebi, kako za vojne, tako i za civilne osiguranike.

U nastavku svečanosti, u niškom Domu Vojske, povodom današnjeg praznika, priređena je izložba „Istorija srpskog vojnog saniteta“ koja govori o vojom sanitetu od početaka pa do danas.

Tom prilikom brigadni general doc. dr Veljko Todorović je rekao da je današnji dan prilika da se setimo svih onih koji su svoja znanja ugradili u temelje srpskog vojnog saniteta.

Obeležavanje Dana vojne sanitetske službe vezuje se za 30. jul 1839. godine kada je na osnovu Ustava Kneževine Srbije i Uredbe o ustrojenju garnizone vojske, postavljen prvi štabni doktor u Glavnom vojnom štabu dr Emerih Lindenmajer

Vojna zdravstvena služba je danas savremeno i funkcionalno organizovana na primarnom (sanitetska odeljenja u jedinicama Vojske Srbije), sekundarnom (Vojna bolnica Niš, Centar vojnomedicinskih ustanova Beograd i Vojnomedicinski centar u Novom Sadu) i na tercijanom nivou (VMA).

Povodom obeležavanja Dana Sanitetske službe Vojske Srbije, u krugu Vojne bolnice Niš položeni su venci na spomenik podignut u znak sećanja na doktore, pacijente i vojnike stradale u epidemiju pegavog tifusa 1914. I 1915. godine. Uz vojne počasti, vence su položili brigadni general Veljko Todorović, pukovnik prof. dr Marjan Novaković i upravnik Vojne bolnice Niš pukovnik dr Ratomir Vitas.
photoFOTOGALERIJA