Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.07.2021.

Ministar Stefanović završio trodnevnu zvaničnu posetu Egiptu



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović obišao je danas Egipatsku fabriku tenkova „200“ nadomak Kaira, Međunarodni medicinski centar i jedinicu „777“ snaga za specijalne operacije čime je završio trodnevnu zvaničnu posetu Arapskoj Republici Egipat.

Ministar Stefanović ocenio je izuzetno povoljno razgovore sa egipatskim zvaničnicima i zahvalio egipatskom kolegi Mohamedu Ahmedu Zakiju na veličanstvenom dočeku.

– U nastavku današnje posete Egiptu, imao sam priliku da u vojnom industrijskom kompleksu vidim kakve su mogućnosti egipatske vojne industrije i šta je ono što njihova industrija može da radi zajedno sa nama. Razgovarali smo o konkretnim projektima u kojima ćemo moći zajednički da razvijamo neka moderna oruđa budućnosti, ali istovremeno da vidimo šta je to što naša vojna industrija može da uradi za egipatsku vojsku. Zaključili smo da takva vrsta zajedničke saradnje, u kojoj obe vojske i ministarstva imaju koristi, može da doprinese da naši mladi stručnjaci, naše kompanije rade sa tehnologijom budućnosti i da to bude od koristi i Srbiji i Egiptu – istakao je ministar Stefanović.
 
On se osvrnuo i na posetu Međunarodnom medicinskom centru istakavši da je saradnja sa Egiptom u oblasti vojnog zdravstva veoma važna za Srbiju.
 
– Imali smo priliku da u Međunarodnom medicinskom centru vidimo mogućnosti egipatskog vojnog zdravstva i da u razgovoru sa našim ekspertima, vidimo šta je to što možemo da uradimo zajedno i šta je to što bi naši stručnjaci mogli da nauče od njih, a takođe i kako možemo da unapredimo našu saradnju. Mi ćemo kroz Memorandum koji smo potpisali sa egipatskim Ministarstvom odbrane imati priliku da u narednom periodu razvijamo i ovu vrstu saradnje  – naglasio je Stefanović.

Prvi čovek srpskog Ministarstva odbrane osvrnuo se i na posetu specijalnoj jedinici „777“ i pohvalio njihovu spremnost i obučenost.
 
– Imali smo priliku da u specijalnoj jedinici Egipatske vojske vidimo kakvi su njihovi specijalci, da vidimo njihove taktike, njihovu obučenost, kao i tehniku, oruđe i oružje koje koriste, ali istovremeno da razgovaramo o mogućem zajedničkom uvežbavanju naših snaga – dodao je ministar Stefanović.
 
On je ocenio da je saradnja sa Arapskom Republikom Egipat od izuzetne važnosti za Republiku Srbiju.
 
– Hoću da iskažem još jednom zahvalnost njegovoj ekselenciji ministru odbrane koji je zaista organizovao veličanstvenu posetu za našu delegaciju, ali takođe hoću i da pohvalim posvećenost našeg tima koji je došao ovde u Egipat da razgovara o svim važnim oblastima i da kroz vojno-vojnu saradnju i vojno-tehničku  saradnju ostvarimo korist i za naše Ministarstvo i za našu zemlju – rekao je ministar odbrane.
 
Kapacitete fabrike koja, pored tenkova M1 „Abrams“ proizvodi i širok asortiman borbenih vozila, naoružanja, municije i zaštitnih sredstava ministru Stefanoviću i srpskoj delegaciji danas su predstavili general major Mohamed Salah, zamenik predsedavajućeg Komiteta za vojnu proizvodnju i  direktor fabrike Refik Rezi Abdulah.

Delegacija koju je predvodio ministar Stefanović posetila je i Međunarodni medicinski centar gde ih je dočekao general major dr Mustafa Abuhatab, generalni menadžer Međunarodnog medicinskog centra, dok je mogućnosti i kapacitete ove savremene zdravstvene institucije predstavio dr Ahmed Faruk Mira načelnik Vaskularne klinike i Odeljenja za međunarodnu saradnju.
 
Komandant Snaga za specijalne operacije general major Ahmed Rašad Donia bio je domaćin ministru Stefanoviću i delegaciji Ministarstva odbrane u jedinici „777“ koja spada u red elitnih sastava Oružanih snaga Arapske Republike Egipat. Egipatski specijalci demonstrirali su tom prilikom elemente svoje borbene obuke, kao i savremeno naoružanje i opremu kojom raspolažu.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
14.07.2021
mp4 (115,97 MB)
Obilazak Egipatske fabrike tenkova „200“
14.07.2021
mp4 (103,73 MB)
Obilazak Međunarodnog medicinskog centra
14.07.2021
mp4 (171,63 MB)
Obilazak jedinice „777“
14.07.2021
mp4 (168,48 MB)
Izjava ministra Stefanovića