Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.07.2021.

Sastanak ministara Stefanovića i Zakija



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, koji predvodi srpsku delegaciju u trodnevnoj zvaničnoj poseti Arapskoj Republici Egipat, sastao se danas u Kairu sa glavnokomandujućim Oružanih snaga, ministrom odbrane i vojne proizvodnje general-potpukovnikom Mohamedom Ahmedom Zakijem. Ministri su, posle razgovora, potpisali  Memorandum o saradnji kojim se stvaraju uslovi za unapređenje i razvoj odnosa u oblasti odbrane između dve države. Ministar Stefanović danas je dočekan uz najviše vojne i državne počasti, a sastanku i razgovoru delegacija prisustvovale su vodeće ličnosti egipatskog Ministarstva odbrane i Oružanih snaga.

Ministar Stefanović, posle potpisivanja Memoranduma, izrazio je zadovoljstvo zbog susreta sa egipatskim kolegom.

– Drago mi je da sam sa ministrom odbrane Egipta generalom Mohamedom Ahmedom Zakijem imao priliku danas da razgovaram o važnim temama, o saradnji naše dve zemlje, pre svega naša dva ministarstva odbrane. Saradnja ministarstava odbrane u oblasti vojne industrije i saradnja kompleksa fabrika koje nastupaju na zajedničkom Vojnom komitetu koji se odvija u Egiptu, unaprediće i naše mogućnosti, odnosno potencijale koje imamo u smislu saradnje naših kompanija sa egipatskim, ali takođe i ponuditi našim partnerima iz ove velike zemlje i mogućnosti koje srpska odbrambena industrija danas ima priliku da nudi. Potpisali smo Memorandum o saradnji koji će omogućiti dobar i kvalitetan pravni okvir za unapređenje zajedničkog rada i to će obuhvatiti i pomoć u obuci u svim onim oblastima koje su dve zemlje smatrale potrebnim, ali i našu inteziviranu saradnju u oblasti međunarodnih misija – izjavio je ministar Stefanović.

On je istakao da postoji zajednička želja da se sarađuje i u oblasti obuke specijalnih jedinica.

– Hoćemo da naše jedinice imaju priliku da uče od najboljih egipatskih vojnika, kao i da njihove vojnike školujemo na našoj Vojnoj akademiji i drugim školama koje nudi naša vojska – istakao je Stefanović.

Ministar je naglasio da je, sa stanovišta Republike Srbije, saradnja sa Egiptom izuzetno značajna.

– U oblasti odbrane hoćemo da pokušamo da ono što je nekada bila tradicija u saradnji i ono što su naše kompanije nekada radile vratimo u taj kolosek i da pružamo mogućnost da srpske kompanije budu značajnije prisutne na ovom velikom tržištu, ali i da kroz zajedničke projekte opremanja, a takođe i razvoja modernog naoružanja, pokažemo da ta vrsta saradnje ima izuzetnu perspektivu – rekao je srpski ministar odbrane.

Ministar Stefanović je zahvalio Njegovoj ekselenciji ministru Zakiju i svim njegovim saradnicima na srdačnom prijemu i prilici da se srpska delegacija upozna sa dostignućima Egipta te da se putem konkretne saradnje unaprede mogućnosti Vojske Srbije.

Glavnokomandujući Oružanih snaga, ministar odbrane i vojne proizvodnje general-potpukovnik Mohamed Ahmed Zaki, upoznao je, tokom razgovora, ministra Stefanovića sa bezbednosnom situacijom u regionu i izrazio spremnost Arapske Republike Egipat za proširenje saradnje u oblasti odbrane sa Republikom Srbijom. Ministar Zaki je posebnu pažnju posvetio razmatranju mogućnosti za uapređenje saradnje dve vojske, vojno industrijskog sektora te vojnoobrazovnih institucija.

Osim ministra Stefanovića, razgovorima su prisustvovali državni sekretar Branko Živanović, pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Miroljub Čupić i zastupnik načelnika Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr Radivoje Anđelković.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
13.07.2021
mp4 (41,94 MB)
Sastanak
13.07.2021
mp4 (199,64 MB)
Izjava ministra Stefanovića