Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.12.2009.

Svečanost u ambasadi Republike Češke



Ministar odbrane Češke Martin Bartak danas je u ambasadi te zemlje u Beogradu svečano uručio oficirske sablje generala Aleksandra Františeka Zaha načelniku Vojne akademije brigadnom generalu Mladenu Vuruni i rektoru Univerziteta odbrane Češke brigadnom generalu u penziji Rudolfu Urbanu.

Sablje su dodeljene kao priznanje za uspešnu saradnju dve visokoškolske ustanove, a izrađene su kao verne replike oružja koje je nosio general Zah, koji je bio jedan od osnivača vojnog školstva u Srbiji.

Svečanosti su prisustvovali i ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić, ambasador Češke u Srbiji Hana Hubačkova kao i brojne zvanice iz sistema odbrane.

Ministar Šutanovac tom prilikom je istakao da nema snažne i stabilne Srbije bez snažne i stabilne Vojske što, prema njegovim rečima, podrazumeva dobro organizovano vojno školstvo.

On je podsetio da je tokom protekle godine mnogo učinjeno na reformi vojnoobrazovnog sistema što je krunisano akreditacijom Vojne i Vojnomedicinske akademije. Šutanovac je zahvalio Ministarstvu odbrane Češke na pomoći u tom projektu. Ministar je dodao da očekuje da iduće godine, kada Vojna akademije proslavlja 160 godina postojanja, bude osnovan Vojni univerzitet nalik onom u Češkoj.

Ministar Bartak ponovio je da će Češka nastaviti da podržava Srbiju u njenim evropskim integracijama i reformi sistema odbrane. On je naglasio da će jedan od pravaca buduće saradnje biti u oblasti vojnog obrazovanja, što prema njegovim rečima ima značajnu simboliku jer je general Aleksandar František Zah, poreklom Čeh, bio jedan od ustanovitelja srpske Vojne akademije.

Brigadni general Vuruna istakao je da u ime Vojne akademije prima priznanje sa osećajem časti i da će je kao znamenje uvek rado i sa ponosom predstavljati.

General Urban istakao je da obrazovanje vojnika predstavlja jedan od uslova napretka čitave zemlje. On je izrazio zadovoljstvo što je saradnja i zajednički rad sa Vojnom akademijom u procesu njene akreditacije posle četiri godine uspešno završena.

Za doprinos saradnji sa Univerzitetom odbrane Češke izaslanik odbrane te zemlje pukovnik Vladimir Huljak uručio je plakete general-major u penziji Vidosavu Kovačeviću, bivšem načelniku Vojne akademije i pukovniku u penziji Jože Sivačeku, bivšem dekanu Vojne akademije.
photoFOTOGALERIJA