Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.05.2021.

Vojska Srbije jača za 30 tenkova T-72MS i 30 oklopno-izviđačkih automobila BRDM-2MS



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas primopredaji tenkova T-72MS i oklopno-izviđačkih automobila BRDM-2MS iz donacije Ruske Federacije Srbiji u niškoj kasarni „Mija Stanimirović".

Ceremoniji su prisustvovali i državni sekretar, zamenik ministra odbrane Ruske Federacije general armije Nikolaj Pankov i zamenik ministra odbrane general-pukovnik Aleksandar Fomin, kao i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko.
 
- Radi se o donaciji Ruske Federacije Vojsci Republike Srbije u vrednosti od oko 75 miliona evra, koja se sastoji u 30 oklopnih transportera BRDM-2MS i 30  modernizovanih tenkova T-72 MS, a na osnovu sporazuma koji su u Sočiju dogovorila dva predsednika Vučić i Putin. Mi smo veoma zahvalni Ruskoj Federaciji, jer je ovo značajno pojačanje za Vojsku Srbije – rekao je ministar Stefanović, po završetku primopredaje.

On je podsetio  da je u  novembru takođe u Nišu prikazan prvi deo ove donacije - 11 tenkova T-72 i 10 oklopnih transportera.

- Danas kada su oni kompletirani i kada su faktički dva, tenkovski bataljon i bataljon BRDM-2MS upotpunjeni, predstavljamo ovo naoružanje, koje će ići u Kopnenu vojsku,  i koje će značajno poboljšati, kao što ste mogli da čujete i od generala Mojsilovića, naše operativne sposobnosti – istakao je ministar Stefanović.

Ministar Stefanović je ukazao da je reč o savremenim sredstvima, koja su u ovom delu sveta među najboljima.

- Radi se o nečemu što je najbolje u Kopnenoj vojsci trenutno, ali i o sredstvima koja će pomoći da naši vojnici budu bolje zaštićeni  i da naša Vojska bude efikasna u izvršenju svih zadataka u zaštiti naše zemlje, očuvanju našeg mira i stabilnosti - rekao je ministar.

On je istakao da nema stabilnosti, mira i bezbednosti bez jake vojske.

- Samo jaka Vojska Srbije može da znači jaku Srbiju. I  ovde hoću da se zahvalim i generalu Mojsiloviću i generalu Simoviću, ali i svim starešinama Vojske, koji su u prethodnim godinama vredno i naporno radili da naša vojska bude dobro opremljena, ali i da naši vojnici budu utrenirani i uvežbani, jer to je najveća snaga jedne vojske. Snaga vojske je u njenim ljudima, oni su uložili ogromne napore da te vojnike pripreme, da ih obuče i da mi danas imamo spremne posade kao što vidite i za ovu novu, borbenu tehniku – naglasio je ministar Stefanović.
 
On je, takođe, izrazio zadovoljstvo zbog toga što se između Ruske Federacije i Republike Srbije saradnja nastavlja i razvija u dobrom tempu.
- Danas ćete imati priliku i da vidite saradnju naših specijalnih jedinica na poligonu Orešac gde ćete videti njihovo sadejstvo u borbi protiv terorista. Ruski padobranci će sa pripadnicima 72. specijalne brigade izvesti završnu vežbu, gde će pokazati sve elemente svoje obučenosti i opremljenosti – ukazao je ministar Stefanović.

Ministar odbrane je zahvalio našim prijateljima iz Ruske Federacije i ministru Šojguu na tome što su pripadnici specijalnih jedinica došli ovde i što imamo priliku da uvežbavamo na najozbiljniji način i taktike i tehnike.

- Hoćemo da sa svima sarađujemo, hoćemo da imamo mogućnost da učimo od najboljih, a to ruski specijalci i pripadnici ruskih jedinica svakako jesu – istakao je ministar Stefanović.

On se zahvalio i ambasadoru Bocan-Harčenku na velikoj podršci svih ovih godina i na svemu što je zajednički urađeno.

- Očekujem i nastavak opremanja vojske, želim da imamo još intenzivniji rad i da svake godine imamo priliku da vas obradujemo nečim što je naša vojska novo uradila, novim sredstvima kojima se opremila ali i novim sposobnostima koje je stekla – zaključio je ministar Stefanović.
 
Ambasador Bocan-Harčenko istakao je da današnji dan pokazuje i dokazuje još jednom da je saradnja dveju zemalja, a posebno vojno-tehnička, razvijena i čvrsta i da ima budućnost.

- Vojno-tehnička saradnja, koja se odvija na najbolji način na osnovu ugovora naših predsednika, veoma je značajna sama po sebi stvara dobar i čvrst temelj za sveobuhvatnu saradnju između Rusije i Srbije – naglasio je ambasador Bocan- Harčenko dodajući da se ta vojno tehnička i vojna saradnja odvija između Srbije i Rusije odvija u skladu sa međunarodnim ugovorima i normama, a u prilog stabilnosti u regionu .
 
Prema njegovim rečima, Rusija će pružiti svoj doprinos jačanju suvereniteta, celovitosti i odbrambene sposobnosti Srbije i neutralnog statusa Srbije, dodajući da „neutralni status mora sebe da štiti".

- Neutralni status omogućava Srbiji da razvija vojnu i vojno-tehničku saradnju sa svima gde Srbija im svoj interes – naglasio je ambasador Bocan- Harčenko.

Simbolično, na današnjoj ceremoniji primopredaje, general Fomin uručio je generalu Mojsiloviću ključ od tenka. General Fomin je, tom prilikom, istakao da je današnji dan još jedan uspešan korak u jačanju rusko-srpske vojno-tehničke saradnje. On je naglasio da ova tehnika ispunjava sve savremene standarde i da će ojačati borbeni potencijal srpske armije i omogućiti da se obezbedi nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

General Mojsilović zahvalio je državnom vrhu Ruske Federacije i svima  koji su učestvovali danas i do danas u procesu opremanja tenkovskog i oklopno-izviđačkog bataljona sa borbenim sredstvima ruske proizvodnje. General Mojsilović je naglasio da je ta vojno-tehnička saradnja rezultirala time da je Vojska Srbije jača za 30 tenkova T-72MS i 30 oklopno-borbenih vozila BRDM-2MS, kao i da su rezultati našeg čvrstog partnerstva i  dobre vojničke saradnje su danas vidljivi na terenu.  

- Borbena tehnika koju danas imamo prilike da vidimo, a svrstavamo u stroj Vojske Srbije, imaće za cilj jačanje sveukupnog kapaciteta i operativnih sposobnosti Vojske Srbije u celini – zaključio je general Mojsilović.
 
Tenk T-72MS je modernizovana varijanta tenka T-72. Modernizacija tenka izvršena je u 61. oklopno remontnom zavodu (BTRZ) u Ruskoj Federaciji. Tenk T-72MS težak je 44,5 tona. Maksimalna brzina kretanja je 60 km/čas. Naoružan je topom 125mm sa borbenim kompletom od 42 projektila, mitraljezom PKT 7,62mm sa borbenim kompletom od 2.000 metaka i mitraljezom KORD 12,7mm sa borbenim kompletom od 600 metaka.

Oklopno-izviđački automobil BRDM-2MS namenjen je za izviđanje u svim borbenim operacijama i za sve vidove izviđanja na zemljištu i vodi. Osim toga, može se koristiti za borbeno osiguranje, borbu sa osiguravajućim jedinicama neprijatelja, za prevoz kurira i oficira za vezu, kao sredstvo veze, kao komandni automobil, za napad na desantne snage neprijatelja.
 
Opremanjem izviđačkih jedinica Vojske Srbije oklopno-izviđačkim automobilom BRDM-2MS unapređena je, pre svega, sposobnost osmatranja, nišanjenja i gađanja noću. Oklopno izviđački automobil BRDM-2MS je opremljen termovizijskom kamerom koja omogućava uočavanje ciljeva na daljini od 3,5 km, a raspoznavanje na 2 km. Sredstvo ima stabilisanu kupolu u dve ravni i može uspešno gađati ciljeve iz pokreta.
 
U niškoj kasarni danas je prikazan i Oklopno izviđački i tenkovski bataljon na maršu, a posebno su predstavljene osnovne taktičko-tehničke karakteristike tenka T-72MS i oklopno-izviđačkog automobila BRDM-2MS.  
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
23.05.2021
mp4 (282,23 MB)
Primopredaja tenkova T-72MS i oklopno-izviđačkih automobila BRDM-2MS
23.05.2021
mp4 (409,18 MB)
Obraćanje ministra Stefanovića
23.05.2021
mp4 (310,56 MB)
Obraćanje ambasadora Ruske Federacije Bocan Harčenka