Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.04.2021.

Obeležena 76. godišnjica proboja Sremskog fronta



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je danas venac kraj spomen obeležja u spomen kompleksu „Sremski front“ u Adaševcima kod Šida, u okviru državne ceremonije obeležavanja 76. godišnjice proboja Sremskog fronta.

Državnu ceremoniju predvodio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, a vence su položili predstavnici Pokrajinske vlade, opštine Šid, diplomatskog kora, OŠ „Sremski front“, SUBNOR-a  i drugih udruženja i građani. 

Na Sremskom frontu, punih stotinu sedamdeset pet dana, od 21. oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine, vođena je bitka u kojoj je sa obe strane učestvovalo oko dve stotine pedeset hiljada vojnika. Uz jedinice Jugoslovenske armije, učestvovale su i trupe Crvene armije i Bugarske Narodne Armije, kao i Brigada „Italija“.

U teškim i krvavim borbama, na snegu i vetru, poginulo je oko trinaest i po hiljada jugoslovenskih vojnika, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore, hiljadu sto pripadnika Crvene Armije, šest stotina trideset pripadnika Bugarske Narodne Armije i stotinu šezdeset tri Italijana. Proboj Sremskog fronta označio je i okončanje Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije.

Organizator ceremonije je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. 
 
photoFOTOGALERIJA