Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.02.2021.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila vence povodom Dana branilaca otadžbine



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije povodom obeležavanja nacionalnog praznika Ruske Federacije - Dana branilaca otadžbine, položila je danas vence na Novom groblju kraj Spomenika oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu, Spomenika sovjetskom vojniku i kod Spomen-kosturnice ruskih vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu.
 
Vence je u ime Vlade Republike Srbije položio državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, a u ime Grada Beograda zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Polaganjem venaca kraj spomenika, počast palim borcima odali su ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Republike Kazahstan Gabit Sizdikbekov i zamenik ambasadora Republike Belorusije Vadim Mihajlov.
 
Na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda sahranjeno je 1.395 boraca Narodnooslobodilačke armije Jugoslavije i 818 pripadnika Crvene armije, koji su položili živote zajedno se boreći za oslobođenje srpske prestonice u Drugom svetskom ratu.
 
Za ruski narod Dan branilaca otadžbine je praznik koji simbolizuje herojsku istoriju države, slavi patriotizam i jedinstvo naroda i armije. Tog dana Rusi odaju počast vojnicima, veteranima vojske i mornarice, porodicama onih koji su bili i onih koji su i dalje u vojnim redovima.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
23.02.2021
mp4 (132,65 MB)
Polaganje venaca